Veganský cheesecake získává stále větší oblibu mezi lidmi, kteří si chtějí pochutnat bez kompromisů ve zdraví, životním prostředí i etice. Tento lahodný dezert, vyrobený z ořechů, ovoce a náhražek mléčných výrobků, nabízí bohatou paletu chutí a textur. Jak připravit lahodný veganský cheesecake, který oslní chuťové buňky bez potřeby mléčných výrobků?
Veganský cheesecake nabízí zajímavou alternativu tradičního dezertu, která využívá rostlinné ingredience k vytvoření podobné krémové textury a bohaté chuti jako klasický cheesecake, avšak bez použití mléčných výrobků. Oslovuje nejen vegany, nýbrž i ty, kteří hledají nové a zdravější varianty oblíbených dezertů.
Shrnutí obsahu článku
Veganský cheesecake získává stále větší popularitu a nabízí lahodnou alternativu klasického cheesecakeu bez použití mléčných produktů. Může se připravovat pečenou i nepečenou variantou a s rozmanitými příchutěmi a zdobením.
Nepečený cheesecake se obvykle skládá z krémového základu z ořechů, datlí a avokáda, který se nechá ztuhnout v lednici.
Pečený cheesecake má hutnější konzistenci a připravuje se v troubě. Základ tvoří veganský tvaroh, rostlinné mléko a další ingredience, které se po upečení ztuhnou.
Krémy a polevy pro veganský cheesecake se dají vyrobit z kokosového mléka, avokáda, mandlí a datlí, čokolády, jahod a dalších surovin. Poskytují další vrstvu chuti a zdobí cheesecake.
Sušenky dle receptu v článku uspokojí i ty nejnáročnější mlsaly a to bez použití vajec a mléka. Jsou jednoduché na přípravu a dají se dochutit dle chuti.
Veganský cheesecake vs. klasický cheesecake
Rozdíly mezi veganským a klasickým cheesecakem jsou jak ve složení ingrediencí, tak v technikách přípravy. Základní rozdíl mezi těmito dvěma recepty je ten, že veganský cheesecake je čistě z přírodních alternativ, zatímco klasický cheesecake je tvořen z mléčných produktů.
- Veganský cheesecake: Používá rostlinné alternativy k tradičním mléčným výrobkům, jako jsou ořechy, kokosové mléko, avokádo nebo tofu. Tato rostlinná základna poskytuje krémovou texturu a bohatou chuť, přičemž eliminuje použití živočišných produktů.
- Klasický cheesecake: Obsahuje tradiční ingredience jako tvaroh, smetana, máslo a vejce. Tyto suroviny vytvářejí hutnou a bohatou strukturu, která je charakteristická pro klasický cheesecake.
Lidé se tedy mohou rozhodnout mezi dvěma alternativami tohoto receptu.
Raw cheesecake
Raw cheesecake je veganská varianta cheesecakeu, která se připravuje bez pečení, což umožňuje zachování živých enzymů a vitamínů obsažených v surovinách. Pro výrobu raw cheesecakeu se obvykle používají rostlinné základy, jako jsou ořechy, semena a datle, které se spolu s dalšími ingrediencemi jako kokosový olej nebo avokádo mixují a poté ztuhnou v lednici.
Tato metoda přípravy nejenom dodává dezertu krémovou texturu, avšak také zachovává jeho přírodní, čerstvé chutě. Raw cheesecake je oblíbeným výběrem pro ty, kteří preferují zdravější alternativy fit dezertů a chtějí si pochutnat bez potřeby pečení.
Nepečený cheesecake recept
Nepečený veganský cheesecake je skvělou alternativou k tradičnímu pečenému dezertu. Tento recept nabízí mnoho variant s různými příchutěmi, které mohou oslovit každého.
Základní ingredience:
- 1 ½ šálku mandlí (nebo jiných ořechů dle preference)
- 1 ½ šálku měkkých datlí
- 2 šálky namočených kešu ořechů
- ½ šálku kokosového oleje
- ¼ šálku javorového sirupu nebo agávového sirupu
- šťáva a střípky z jednoho citronu
Varianty příchutí:
- Jahodový cheesecake: Přidejte do krémové směsi 1 šálek čerstvých jahod a šťávu z poloviny citronu.
- Kakaový cheesecake: Přidejte do krémové směsi 3 lžíce kakaového prášku pro bohatou čokoládovou chuť.
- Mango-kokosový cheesecake: Přidejte do krémové směsi 1 šálek nakrájeného manga a ½ šálku kokosového mléka.
Postup:
- Rozmixujte mandle a datle do jemné, lepkavé hmoty. Tuto směs přetlačte do dna formy na cheesecake a rovnoměrně ji rozprostřete.
- Ve stejném mixéru smíchejte namočené kešu ořechy, kokosový olej, javorový sirup, citronovou šťávu a příchuť podle zvolené varianty. Mixujte, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci.
- Nalijte krémovou směs na připravené dno dortové formy.
- Dejte cheesecake do lednice na minimálně 4 hodiny nebo nejlépe přes noc, aby ztuhl.
- Před podáváním ozdobte cheesecake čerstvým ovocem, šlehačkou nebo čokoládovými kousky.
Tento rychlý nepečený cheesecake recept nabízí mnoho možností variací, které si lze přizpůsobit podle chuťových preferencí a sezónní dostupnosti ingrediencí, například raw coffee cheesecake s vanilkou. Pokud kuchař hledá i klasické raw recepty, jedním z takových je například raw pomerančovo-jahodový cheesecake.
Pečený veganský cheesecake recept
Tradiční cheesecake je známý svou hutnou a bohatou konzistencí, kterou lze připravit i v veganské verzi bez použití živočišných produktů. Zde je základní recept s veganskými úpravami:
Ingredience:
- 2 šálky veganského tvarohu (například z mandlí, sóji nebo kokosu)
- 1/2 šálku rostlinného mléka
- 1/2 šálku kukuřičného škrobu nebo tapiokové mouky
- 3/4 šálku cukru (kokosový, třtinový, obyčejný)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 šálku rostlinného jogurtu
- Šťáva z 1 citronu
- 1/4 šálku rostlinného oleje
- 1 šálek sušených plodů nebo piškotů (na základ)
- ovoce nebo poleva na ozdobení
Postup:
- Rozmačkejte sušené plody nebo piškoty a rovnoměrně je rozetřete po dně dortové formy. Nechte bok dortové formy nezakrytý.
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- V mixéru smíchejte veganský tvaroh, rostlinné mléko, kukuřičný škrob nebo tapiokovou mouku, cukr, vanilkový extrakt, rostlinný jogurt, citronovou šťávu a rostlinný olej, dokud nezískáte hladkou směs.
- Nalijte směs do připravené formy.
- Pečte cheesecake v troubě asi 45-50 minut, nebo dokud není na povrchu lehce zhnědlý.
- Nechte cheesecake vychladnout a poté ho dejte minimálně na 4 hodiny do lednice, nebo nejlépe přes noc.
- Po vychladnutí můžete cheesecake ozdobit čerstvým ovocem nebo polevou podle svého gusta.
Tento recept na pečený cheesecake s veganskými úpravami zachovává autentickou chuť a texturu klasického cheesecakeu, přičemž eliminuje použití živočišných produktů.
Veganský dort – recept
Tento recept vás provede přípravou lahodného veganského dortu, který si zamilují i ti, kteří běžně sladké veganské dezerty nejedí. Díky jednoduchým ingrediencím a nenáročné přípravě si ho užijete i s menšími kuchařskými zkušenostmi.
Korpus:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1,5 hrnku cukru krupice
- 1 hrnek rostlinného mléka (sójové, kokosové, ovesné)
- 2/3 hrnku oleje
- 1/2 hrnku rostlinného jogurtu (nebo jablečného pyré)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
Krém:
- 400 ml kokosového mléka (z plechovky, tuhá část)
- 100 g moučkového cukru
- vanilkový extrakt dle chuti
Ozdoba:
- čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky)
- ořechy (mandle, vlašské ořechy)
- kokosové hobliny
Korpus:
- Troubu předehřejte na 180 °C a vymažte a vysypte moukou dortovou formu o průměru 20 cm.
- V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek, sodu a sůl.
- V jiné míse prošlehejte rostlinné mléko, olej, jogurt, citronovou šťávu a vanilkový extrakt.
- Mokré ingredience nalijte k suchým a promíchejte jen do spojení. Těsto nepřešlehejte, aby dort nebyl tuhý.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte 25-30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu dortu nevyjde čistá.
- Dort nechte ve formě vychladnout.
Krém:
- Tu část kokosového mléka z plechovky dejte do lednice alespoň na 4 hodiny, aby ztuhla.
- Ztuhlou část kokosového mléka vyšlehejte s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem do krémova.
Dokončení:
- Vychladlý korpus rozkrojte na dva díly.
- Spodní díl potřete krémem a položte na něj druhý díl korpusu.
- Dort po celém povrchu potřete krémem a ozdobte dle chuti ovocem, ořechy a kokosovými hoblinami.
- Dort nechte v lednici alespoň 2 hodiny ztuhnout.
Tento veganský dort je vláčný, lahodný a zaručeně potěší všechny mlsaly. Díky jednoduché přípravě a variabilitě zdobení si ho každý upraví podle svého gusta.
Veganský krém do dortu či cheesecakeu
Pro dokonalé dokončení veganského cheesecakeu můžete použít různé recepty na veganské krémy na dort. Zde jsou tři populární varianty:
- Kokosový krém
- Ingredience:
- 1 plechovka kokosového mléka (chladného přes noc)
- 2 lžíce javorového sirupu nebo podle chuti
- 1 lžička vanilkového extraktu
- šťáva z 1 citronu (volitelně pro osvěžení)
- Postup:
- Na začátku musíte plechovku kokosového mléka chladit přes noc, aby se oddělila tuhá část od tekuté části.
- Poté tuhou část kokosového mléka vyšlehávejte s javorovým sirupem a vanilkovým extraktem, dokud nedosáhnete krémové konzistence.
- Přidejte šťávu z citronu, pokud chcete, aby krém byl osvěžující.
- Ingredience:
- Avokádový krém
- Ingredience:
- 2 avokáda
- 1/4 šálku javorového sirupu nebo podle chuti
- Šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce kokosového oleje
- vanilkový extrakt podle chuti
- Postup:
- V mixéru smíchejte avokádo, javorový sirup, šťávu z citronu, kokosový olej a vanilkový extrakt, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Ochutnejte a případně přidejte více javorového sirupu nebo vanilkového extraktu podle svých preferencí.
- Ingredience:
- Mandle a datlový krém
- Ingredience:
- 1 šálek namočených mandlí
- 1/2 šálku měkkých datlí
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- přilijte vodu podle potřeby pro konzistenci
- Postup:
- V mixéru smíchejte namočené mandle, měkké datle, kokosový olej, vanilkový extrakt a případně přilijte vodu, dokud nedosáhnete krémové konzistence.
- Ingredience:
Tyto veganské krémy jsou skvělým doplňkem k veganskému cheesecakeu a poskytují další vrstvu chuti a textury.
Veganská poleva cheesecake – jak ozdobit cheesecake
Poleva může být tou poslední, avšak klíčovou součástí dokonalého veganského cheesecakeu, která dodává dezertu krásný vzhled, a také další vrstvu chuti. Zde jsou tři inspirativní recepty:
- Čokoládová poleva:
- Ingredience:
- 1/2 šálku rostlinného mléka (například mandlové nebo sójové)
- 1/2 šálku veganské čokolády (nasekané na kousky)
- 2 lžíce javorového sirupu nebo podle chuti
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Postup:
- Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozehřejte rostlinné mléko.
- Přidejte nasekanou veganskou čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
- Přidejte javorový sirup a vanilkový extrakt a promíchejte, dokud nedosáhnete hladké a lesklé konzistence.
- Ingredience:
- Jahodová poleva:
- Ingredience:
- 1 šálek jahod (čerstvé nebo mražené)
- 2 lžíce javorového sirupu nebo podle chuti
- 1 lžička kukuřičného škrobu (rozpuštěného ve vodě)
- šťáva z 1/2 citronu
- Postup:
- V hrnci smíchejte jahody, javorový sirup a citronovou šťávu.
- Přiveďte k varu a vařte 5-7 minut, dokud se jahody nerozmačkají a směs se nezhoustne.
- Přidejte rozpuštěný kukuřičný škrob a vařte další 1-2 minuty, dokud se směs nezhoustne.
- Nechte polevu vychladnout před použitím.
- Ingredience:
- Kokosová poleva:
- Ingredience:
- 1/2 šálku kokosového mléka (chladného přes noc)
- 2 lžíce kokosového oleje (rozpuštěného)
- 2 lžíce javorového sirupu nebo podle chuti
- kokosové strouhanky (volitelně, pro ozdobení)
- Postup:
- Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozehřejte kokosové mléko.
- Přidejte rozpuštěný kokosový olej a javorový sirup a dobře promíchejte, dokud se vše spojí.
- Polevou ozdobte cheesecake a posypte kokosovými strouhankami pro extra texturu a chuť.
- Ingredience:
Tyto polevy jsou skvělým způsobem, jak ozdobit cheesecake, a dodat mu nejenom dokonalý vzhled, nýbrž také lahodnou a jedinečnou chuť.
Veganské sušenky – recept
Sušenky dle tohoto receptu uspokojí i ty nejnáročnější mlsaly a to bez použití vajec a mléka. Díky jednoduchým ingrediencím a rychlé přípravě si je užijete i s méně zkušenostmi v pečení.
Ingredience:
- 100 g hladké mouky
- 70 g cukru krupice
- 50 g rostlinného másla
- 30 g mandlového másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- volitelně: sušené ovoce, ořechy, čokoládové kousky
Postup:
Mouka, cukr, sůl a vanilkový extrakt se smíchají v míse. V jiné míse se vyšlehá rostlinné máslo s mandlovým máslem do světlé a nadýchané pěny. Obě směsi se poté spojí a zpracují na hladké těsto. Do těsta se dle chuti vmíchají sušené ovoce, ořechy nebo čokoládové kousky.
Z těsta se tvarují kuličky, které se pokládají na plech vyložený pečicím papírem a mírně se stlačí. Pečou se v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 10-12 minut dozlatova.
Slanou formou vegan sušenek mohou být i lněné sušenky, které lze připravit v raw verzi.