Dietní pizza nebo pizza pro vegany? Jak na to

V posledních letech se stále více lidí přiklání k veganským pizzám nebo jejich zdravějším, byť masovým alternativám. Pizza lze připravit i zdravěji a existují varianty, které se hodí do zdravého stravovacího plánu každého člověka i vegana. Co dát na domácí pizzu?

SHRNUTÍ ČLÁNKU

Veganská pizza neobsahuje živočišné produkty, má také nižší obsah tuku a obsahuje více vlákniny než tradiční verze.

Na trhu jsou k dostání celozrnné pšeničné, quinoové, pohankové i bezlepkové varianty.

Na veganské těsto na pizzu stačí celozrnná mouka, aktivní sušené droždí, cukr a lžička soli.

Veganská pizza je výhradně rostlinného původu, takže je jasnou volbou pro vegany a vegetariány. Obvykle obsahuje zeleninovou a luštěninovou omáčku a následně je posypána veganským sýrem.

Neobsahuje živočišné produkty, má také nižší obsah tuku a obsahuje více vlákniny než tradiční verze. Veganská pizz je mnohem dostupnější než kdykoliv předtím, veganské varianty nabízí nespočet specializovaných restaurací i tradičních pizza řetězců.

Lidé, kteří si maso rádi dopřejí, se nemusejí pizzu odříkat. Navzdory tomu, že je pizza považována za nezdravé jídlo, může být překvapivě zdravější, pokud je důmyslně připravena. Ti, kteří chtějí pizzu zařadit do svého každodenního jídelníčku, by měli hledat lehčí přísady, jako je kvalitní šunka, grilované maso a zelenina, ovšem také nízkotučný sýr.

Řada pizzerií začala nabízet celozrnné kůrky a bezlepkové varianty. Dietní verze jsou navíc obecně méně kalorické, pizzy připravené zdravěji mají také vyšší nutriční hodnotu ve srovnání s klasickou verzí. Jak připravit dietní nebo veganskou pizzu doma a co dát na domácí pizzu?

Pizza je celosvětově oblíbeným jídlem.

Jak na zdravější pizzu?

Žádné jídlo není tak oblíbené jako pizza. Její křupavá kůrka a rozpuštěný sýr jsou jedním z nejoblíbenějších jídel pro dospělé i děti. Tradiční pizza je však často plná kalorií, tuků a sacharidů, což může být pro jedince dbající na své zdraví problém. Existují však jednoduché způsoby, jak pizzu udělat výživnější.

Dobré je začít výběrem celozrnného základu. Na trhu jsou k dostání celozrnné pšeničné, quinoové, pohankové i bezlepkové varianty. Celozrnné základy na pizzu nabízejí oproti tradičním kůrkám z bílé mouky řadu výhod, například lepší trávení, více vlákniny i vitaminů a minerálů.

V porovnání s kůrkami z bílé mouky budou mít celozrnné kůrky nižší glykemický index a vyšší obsah mikroživin.

Na zdravější pizzu patří hromada barevné zeleniny. Zelenina jako houby, papriky, špenát, artyčoky a rajčata nabízí spoustu vlákniny a antioxidantů. Jejich přidání do pizzy ji nejen učiní zdravější, dodá jí také dodá výraznější chuť a křupavost. Vláknina navíc zajistí, že jídlo bude sytější a vydatnější.

Lepší je vynechat zpracované maso plné nasycených tuků a zvolit libové bílkoviny, jako je grilované kuře, extra libové mleté hovězí maso nebo něco jiného. Co dát na domácí pizzu nemá přesná pravidla a je záležitostí osobních preferencí.

Nicméně libové bílkoviny dodají tělu potřebné vitamíny a minerály a také sníží celkový obsah tuku a kalorií. Pro vegetariány a vegany jsou vhodnou alternativou bohatou na bílkoviny luštěniny, jako jsou černé fazole nebo cizrna.

Nakonec stačí pizzu posypat mozzarellou, fetou nebo kozím sýrem. Tyto sýry jsou nejen chuťově výraznější než jejich tavené protějšky a díky vyššímu obsahu tuku pizzu více zasytí. V případě potřeby lze zvolit nízkotučný nebo částečně odtučněný sýr.

Tyto tipy pomohou připravit zdravější pizzu, která bude mít nižší obsah tuku a kalorií, leč přesto bude sytá a chutná. Kombinace celozrnné kůrky, barevné zeleniny, libových bílkovin a částečně odtučněného sýra vytvoří zdravější a chutnou pizzu.

Není třeba nechat se odradit obavami, jaké má pizza kalorie, protože zdravější varianty nabízejí stejný chuťový zážitek.

Domácí pizza není složitá a co dát na domácí pizzu, záleží jen na osobní chuti.

Jak na zdravější domácí pizzu

Přestože pizza může chutnat skvěle, sýr a těsto může dělat starosti těm, kteří si na zdraví dávají pozor. Existuje mnoho chutných a zdravějších ingrediencí, kterými lze klasickou pizzu obměnit. Z tohoto veganského těsta lze udělat i veganskou pizzu margheritu.

Těsto

Celozrnné těsto na pizzu je chutnou a zdravější alternativou tradičního těsta na pizzu. Má méně kalorií a tuku než těsto z bílé mouky a zároveň obsahuje více vlákniny. Navíc může být zdrojem vitaminů skupiny B kyseliny listové a riboflavinu.

Těsto na pizzu z celozrnné pšenice lze připravit tak, že se v míse smíchá celozrnná mouka, aktivní sušené droždí, cukr a 1 lžička soli. Pro aktivaci droždí je třeba zahřát jeden šálek vody a přidat ji do mísy. Směs míchat, dokud se nevytvoří koule, a v případě potřeby přidat další vodu.

Na lehce pomoučeném povrchu poté hníst těsto oběma rukama po dobu 10 minut. Vytvarovat z něj kulatou kouli a nechat ji 1 až 1,5 hodiny odpočívat v olejem vymazané míse. Před vyválením těsta a přidáním oblíbené posypky těsto ještě minutu promasírovat.

Celozrnné těsto na pizzu se peče o něco rychleji než těsto z bílé mouky, proto je důležité na něj dávat pozor a předejít spáleným okrajům. Toto těsto je veganské, proto se hodí také na veganskou pizzu.

Těsto na pizzu nabízí na svém webu i GymBeam. Jak se dá získat GymBeam sleva?

Náplň

Přísady na hotové těsto vylepšují chuť i kalorie pizzy. Vybírat lze z obrovského množství zeleniny, jako jsou papriky, houby, kukuřice, cibule nebo artyčoková srdíčka, které dodávají vlákninu a důležité vitamíny a minerály. Červená cibule, olivy a kousky rajčat jsou také zdravou volbou.

Mořské plody, jako jsou krevety, hřebenatky a krabi, mohou být skvělým doplňkem pizzy. Libové maso, jako je krůtí a kuřecí, je zdrojem bílkovin a obsahuje méně kalorií, než hovězí maso nebo uzeniny.

Sýry jako feta, mozzarella nebo ricotta jsou zdravější volbou, než těžší sýry jako modrý nebo americký sýr. Po použití vegan sýru lze vytvořit také veganskou pizzu margheritu. Na pizze se dobře vyjímají bylinky, jako je bazalka, oregano a rozmarýn.

Vytvořit zdravější alternativu tradiční pizzy může být tak snadné, jako zvolit správné ingredience a náplně. Pizza připravená z celozrnné kůrky a doplněná zeleninou, libovým masem, zdravými sýry může být výživným a chutným jídlem.

© 2024 MZ.cz | Nakódoval Leoš Lang