Co vše se dá udělat z fazolí?

Fazole jsou výživnou a chutnou potravinou, kterou lze použít do různých pokrmů. Fazole se od pradávna konzumují jako důležitý rostlinný zdroj výživy a v mnoha kulturách jsou fazole základním zdrojem potravy. Fazole jsou v kuchyni takřka univerzální ingrediencí, z níž je možné připravit hlavní chod, přílohu i svačinu.

SHRNUTÍ ČLÁNKU

Jednou z hlavních výhod fazolí je vysoký obsah bílkovin.

Fazole jsou nízkotučnou a nízkokalorickou potravinou.

Mezi běžné pokrmy s fazolemi patří tacos, burrito, chilli a polévky.

Z fazolí lze připravit vegetariánské verze tradičních masitých pokrmů.

Zdravotní přínos fazolí

Fazole mají vysoký obsah vlákniny, která pomáhá zpomalovat trávení a udržovat hlad na uzdě. Obsahují důležité vitaminy a minerální látky, které mají řadu zdraví prospěšných účinků.

Existuje několik druhů fazolí a každý druh nabízí jedinečný soubor výživových výhod. Mezi běžné druhy fazolí patří ledvinové fazole, černé fazole, fazole garbanzo, fazole lima, fazole pinto a fazole navy. Méně známé jsou fazole adzuki, které působí příznivě na ledviny.

Každý typ fazolí poskytuje jinou škálu živin a každý z nich lze použít v různých receptech k vytvoření chutných pokrmů. Například ledvinové fazole jsou bohaté na bílkoviny, foláty a železo a lze je použít do chilli, tacos a kari.

Černé fazole jsou dobrým zdrojem vlákniny a hořčíku a lze je použít do burritos, salátů a dušených pokrmů. Fazole adzuki jsou silně antioxidační.

Jednou z hlavních výhod fazolí je vysoký obsah bílkovin. Pro ty, kteří chtějí zvýšit příjem bílkovin, jsou fazole vynikajícím způsobem, jak toho dosáhnout.

Konkrétně jeden šálek černých fazolí obsahuje 20 gramů bílkovin a šálek ledvinových fazolí 15 gramů bílkovin. To je srovnatelné s množstvím bílkovin obsažených v jednom středně velkém kuřecím prsu. Proteiny obsažené ve fazolích jsou navíc pro tělo snadno stravitelné a využitelné.

Fazole jsou nízkotučnou a nízkokalorickou potravinou. Jedna porce černých fazolí obsahuje pouze 200 kalorií. To z nich dělá skvělý zdroj potravin pro ty, kteří se snaží řídit svůj kalorický příjem.

Některé druhy fazolí obsahují sloučeniny, které mohou přispívat ke zmírnění zánětů. Vláknina obsažená ve fazolích navíc může přispívat ke snižování hladiny cholesterolu a zlepšovat zdraví srdce.

Po celém světě roste mnoho druhů fazolí.

Co uvařit z fazolí?

Kromě toho, že fazole představují výživovou sílu, lze z nich také připravit chutná jídla. Existuje nespočet receptů, jejichž součástí jsou fazole. Mezi běžné pokrmy, které obsahují fazole, patří tacos, burrito, chilli a různé rychlé fazolové polévky nebo lehký sálat s fazole adzuki. Kromě toho lze z fazolí připravit výživné a chutné přílohy, jako je černá fazolová salsa, smažené fazole a humus.

Fazole lze také použít do salátů, sendvičů a nákypů. Kromě toho lze z fazolí připravit vegetariánské verze tradičních masitých pokrmů, jako je vegetariánské chilli, vegetariánské fazolové burgery a vegetariánské tacos. Z fazolí lze rovněž připravit dochucovadla, jako jsou fazolové dipy.

Recepty z fazolí

Jak uvařit fazole? Fazole jsou jednou z těch vzácných základních surovin, které lze využít a vychutnat na nespočet způsobů. Dodávají se v různých velikostech, tvarech a barvách, které z nich dělají neuvěřitelně všestrannou surovinu.

Fazole jsou bílkovinami, vlákninou a živinami nabité puntíky chuti, které dokážou samy o sobě proměnit jednoduchý pokrm ve vydatné a chutné jídlo. Třeba fazolové burgery nadchnou i nevegetariány.

V ČR jsou nejznámější fazole v tomatové omáčce.

Fazolová polévka

Jedním z nejběžnějších pokrmů připravovaných z fazolí je rychlá fazolová polévka. Jsou často vydatné, plné chuti a představují ideální volbu jídla v chladnějších měsících.

Suroviny:

  • 450 g bílých fazolí
  • 4 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 1 velká mrkev nakrájená na kostičky
  • 2 řapíky celeru nakrájené na kostičky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžíce sušené petrželky
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička cibulového prášk
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 lžičky černého pepře

Na tuto polévku je třeba více surovin, nicméně bude stát za to a strávníci ji náležitě ocení.

Postup:

  1. Fazole namočte přes noc. Fazole zalijte dostatečným množstvím studené filtrované vody a nechte je namáčet při pokojové teplotě 8-12 hodin. Fazole by měly být po namočení téměř dvakrát větší.
  2. Poté fazole slijte, důkladně propláchněte a přidejte do velkého hrnce na polévku.
  3. Přilijte vývar, poté cibuli, mrkev, celer a všechno koření.
  4. Hrnec postavte na středně silný oheň a přiveďte k varu.
  5. Jakmile směs dosáhne varu, snižte teplotu a nechte ji odkrytou mírně vařit 1-2 hodiny.
  6. V průběhu vaření fazole kontrolujte a v případě potřeby přidejte další vývar nebo vodu, aby byly fazole stále zakryté tekutinou.
  7. Jakmile jsou fazole měkké, ochutnejte a upravte koření podle své chuti.

Naberte do misek a podávejte s čerstvými bylinkami a kapkou uzené papriky pro zvýraznění chuti.

Mexické fazole – recept

Mexické fazole chilli con carne jsou oblíbené, všestranné a plné chuti. Tento níže uvedený recept mexické fazole posouvá na pomyslnou první příčku mezi nejoblíbenějšími pokrmy z fazolí.

Suroviny:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 jalapeňo papričky nakrájené na kostičky
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička směsi sušených bylinek
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 1 plechovka ledvinových fazolí, scezených a propláchnutých

Pepř a sůl lze přidat dle vlastní chuti. Tyto fazole se stanou hitem pro celou rodinu.

Postup:

  1. Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni.
  2. Přidejte cibuli a česnek a vařte je do změknutí.
  3. Přidejte papričky jalapeno a vařte další minutu.
  4. Zvyšte teplotu a přidejte mleté hovězí maso. Vařte, dokud nezhnědne.
  5. Přidejte kmín, papriku, koriandr a směs bylinek a promíchejte.
  6. Přilijte konzervovaná rajčata a fazole a přiveďte k varu.
  7. Snižte teplotu a za občasného míchání vařte 20 minut.
  8. Podle chuti osolte a opepřete.

Mexické fazole nejlépe chutnají s dušenou rýží nebo čerstvým křupavým chlebem.

Pečené fazole

Tato rychlovka nezabere moc času a zachutná všem, kteří touží po něčem lahodném a teplém.

Suroviny:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 žluté cibule nakrájené na kostičky
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky suché hořčice
  • 1/2 čajové lžičky chilli
  • 2 lžíce melasy
  • 2 plechovky fazolí, propláchnuté a scezené
  • 1 šálek vody

Tento recept je jednoduchý a rychlý.

Postup:

  1. V hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a vařte ji do změknutí.
  2. Přidejte prolisovaný česnek, suchou hořčici a chilli. Za občasného míchání vařte další minutu.
  3. Přidejte melasu, fazole a vodu a směs přiveďte k varu.
  4. Snižte teplotu a vařte odkryté 15 minut. Každou chvíli promíchejte.
  5. Předehřejte troubu na 200 °C. Odstavte hrnec z ohně a přelijte směs do zapékací misky.
  6. Fazole pečte 30 minut.
  7. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout.

Receptů z fazolí je mnoho, stačí jen zalistovat v kuchařkách nebo na internetu, kde je spousta možností, jak obohatit jídelníček.

© 2024 MZ.cz | Nakódoval Leoš Lang