Sushi je známé již více než tisíc let a dodnes se s oblibou konzumuje po celém světě. Není divu, že se stalo tak oblíbeným pokrmem, protože je chutné, pohodlné na přípravu a při umírněné konzumaci má zdravotní účinky. Jak si připravit sushi doma?
SHRNUTÍ ČLÁNKU
Základem sushi je rýže a jedlá mořská řasa. Náplň pak sestává z ryb a mořských plodů nebo zeleniny.
Maki Sushi je nejběžnějším typem sushi. Dalšími druhy sushi jsou temaki, nigiri, sashimi, inari shushi, uramakii a chirashizushi.
Všechny druhy sushi vyžadují octovou sushi rýži nebo japonskou krátkozrnnou rýži uvařenou s octem, cukrem a solí.
Sushi se těší stále větší oblibě a získává si srdce lidí ze všech koutů světa. Často navštěvovanými místy v tuzemsku jsou sushi restaurace s konceptem „all you can eat“, které se nazývají running sushi. Zde může zákazník za jednotnou cenu zkonzumovat vše, co jej na projíždějícím páse s malými talířky okouzlí.
Co je sushi?
V otázce, co je sushi, je nutno říci, že sushi představuje pouze obecný název, který skrývá více druhů jídel. Sushi se skládá z jednoduchých ingrediencí – základem je rýže, která se buď tvaruje do jednotlivých kuliček, nebo se zplošťuje do proužků.
Na ni se pak přidává neta, což jsou obvykle syrové mořské plody a ryby, jako je tuňák, losos nebo jiná ryba. Existují také vegetariánské a veganské varianty sushi, obvykle s použitím zeleniny, jako je okurka, paprika, avokádo nebo jiné rostlinné produkty.
K hlavním pokrmům se obvykle přidává nori, druh jedlé mořské řasy, která pomáhá držet všechny ingredience pohromadě.
Japonský způsob přípravy sushi se vyznačuje staletými technikami, které podporují čistotu a kreativitu. Vyzdvihuje čerstvost ingrediencí, které se do sushi vkládají, a zároveň ukazuje zručnost kuchaře. Rýže na sushi se tradičně vaří v páře v zařízení zvaném sumarai, což je bambusový koš, který se podává v hrnci s vroucí vodou.
Uvařená rýže se pak smíchá se speciální omáčkou na bázi octa, sladkou i slanou, spolu s dalšími přísadami, jako je sůl, cukr a další dochucovadla v závislosti na druhu. Kuchař musí se sushi zacházet jemně a pečlivě, tlačit a mačkat, dokud není neta tenká jako pšenice a nerozplývá se v ústech.
Druhy sushi
Maki Sushi je nejběžnějším typem sushi. Je to jídlo o velikosti sousta vyrobené z rýže, mořských plodů a zeleniny v rolce, obvykle zabalené v mořských řasách. Může být doplněno plátky ryb, jako je losos a tuňák, což potěší jistě každého pescetairána. Může ovšem také obsahovat krevety, vejce, okurku a avokádo. Tento typ sushi se snadno konzumuje a lze jej kombinovat s různými omáčkami a dipy pro zvýraznění chuti.
Temaki, také známé jako ruční rolky, jsou dalším typem sushi. Skládá se z rolky z mořských řas ve tvaru kužele naplněné různými přísadami. Ty se často podávají s pikantními omáčkami nebo sladkými kořením.
Nigiri je druh sushi, kde se plátek syrové ryby nebo mořských plodů položí na blok rýže. Ten se poté vytvaruje do tří až čtyř prstů, případně menších kruhů. Nigiri se často podává se sójovou omáčkou a wasabi a je oblíbeným předkrmem v mnoha sushi restauracích.
Sashimi je další tradiční japonské jídlo. Skládá se z na tenké plátky nakrájených syrových ryb nebo mořských plodů prezentovaných v řadě různých barev, tvarů a velikostí. Obvykle se jí se sójovou omáčkou nebo wasabi.
Inari sushi je druh sushi připravovaný se smaženými tofu kapsami plněnými octovou rýží a může obsahovat i různé mořské plody a zeleninu. Obvykle se podává se sójovou omáčkou, opečenými sezamovými semínky nebo jinými omáčkami.
Uramaki, nebo inside-out sushi, je populární typ sushi, který je také známý jako California rolls. To se skládá z přísad zabalených v rýži a pokrytých mořskými řasami. Často se podává s různými omáčkami a může obsahovat různé druhy zeleniny, mořské plody a jiné bílkoviny.
Konečně, Chirashizushi je typ sushi vyrobený z misky octové sushi rýže, doplněné různými syrovými rybami, zeleninou, vejci a dalšími přísadami. Toto sushi se obvykle podává se sójovou omáčkou nebo jinými pochutinami.
Sushi je lahodné, zdravé a společenské jídlo, na kterém si pochutnávají mnozí po celém světě. Jde o kulinářské umění, které vyžaduje zkušenosti s řemeslem a nabízí možnost ochutnat nejčerstvější dostupné suroviny.
Jak na domácí sushi?
Příprava domácího sushi je jednodušší, než se zdá a vyžaduje jen hrstku ingrediencí. Zde je návod, jak začít s výrobou vlastního sushi a co do sushi patří.
Nejprve je třeba začít se shromažďováním potřebných ingrediencí. Tyto pokyny se mohou lišit v závislosti na typu sushi, které je připravováno. Všechny druhy sushi vyžadují octovou sushi rýži nebo japonskou krátkozrnnou rýži uvařenou s octem, cukrem a solí. Tento návod je na nejběžnější druh sushi – Maki rolky.
Přísady se mohou pohybovat od čerstvého či uzeného lososa a nakrájeného avokáda, až po kousky okurky nebo žluté ředkve. Plátky z mořských řas, nazývané nori, jsou nezbytné pro rolování sushi, zatímco pasta wasabi a sójová omáčka mohou přidat chuť. Mezi další volitelné přísady patří sezamová semínka, majonéza a smetanový sýr.
Jakmile budou připraveny všechny požadované ingredience, lze začít s přípravou sushi rýže. Krátkozrnnou rýži je nutno uvařit v hrnci s vodou, po uvaření tekutinu slít a rýži dochutit octem, cukrem a solí. Do uvařené rýže vmíchat octovou směs a rýži rozprostřít na velký talíř. Rýže musí být vychlazena na pokojovou teplotu, aby se sushi rolky lépe tvořily.
Jakmile je sushi rýže připravená, začnou se sestavovat rolky. List nori se položí lesklou stranou dolů na rolovací podložku na sushi. Vychlazenou sushi rýži je třeba rozložit na list nori a ponechat jednu stranu listu bez rýže.
Přidat požadované přísady do středu rolky (losos, avokádo, ředkev) a pomocí rolovací podložky sushi pevně zarolovat. Roládu nakrájet na malé kousky a postup opakovat se zbývajícími přísadami. Domácí Maki sushi se podává se sójovou omáčkou a wasabi pastou.
S minimálním množstvím času a několika ingrediencemi může být domácí sushi vynikajícím a vydatným jídlem. Ať už je to první pokus nebo jen zdokonalování dovednosti při výrobě rolovaného sushi, domácí sushi je perfektní způsob, jak mít jedinečnou a chutnou večeři nebo oběd přímo ve své kuchyni.
Za vyzkoušení stojí také domácí nigiri nebo smažené sushi.