Avokádo – recepty, pěstování, cena a nutriční hodnoty

Avokádo, plod hruškovce přelahodného, si v posledních letech získalo srdce i chuťové pohárky lidí po celém světě. A není divu – tato krémová lahůdka s ořechovou příchutí je nejen lahodná, avšak také nabitá nutričními hodnotami.

Shrnutí

Plody avokáda jsou bohaté na zdravé tuky, vlákninu a vitamíny.

V létě se může avokádo umístit venku na terasu nebo balkon. Je důležité chránit ho před přímým sluncem a větrem. Na zimu se musí přenést zpět do interiéru.

Zralý plod by měl být tmavě zelený a mírně měkký při stisku.

Pro některé lidi může avokádo představovat skryté nebezpečí – alergii.

Co je avokádo?

I když se avokádo chutí a v kuchyni používá spíše jako zelenina, botanicky se řadí mezi ovoce – konkrétně bobule. Zralý plod má tmavě zelenou až černou slupku a uvnitř skrývá máslově měkkou žlutou dužinu s jemnou oříškovou chutí.

Pěstování avokáda

Pěstování avokáda z pecky se stává stále populárnějším trendem. Není divu, jelikož pozorovat klíčení a růst této exotické rostliny je fascinující zážitek a navíc se dá těšit na pěstování vlastních plodů. I když cesta k avokádovému stromku z pecky není krátká a vyžaduje trpělivost, výsledek za to stojí.

Jak zasadit avokádo:

  • Výběr pecky – Zvolení zralého avokáda s nepoškozenou peckou. Pecka se musí opatrně vyjmout a zbavit zbytků dužniny.
  • Naklíčení – Existuje několik metod. Pecka se může zapíchnout do vlhkého substrátu, nebo se dá dát do klíčící misky s vodou nebo se dá zavěsit nad vodu pomocí párátek. Důležité je udržovat pecku vlhkou a v teple okolo 20-25 °C.
  • Přesazení – Po vyklíčení a vyrašení kořenů (může to trvat i několik měsíců) se avokádo přesadí do květináče s kvalitním substrátem.
  • Péče – Avokádo potřebuje dostatek světla. Ne přímé slunce. Zalévání musí být pravidelné, aby substrát byl vlhký, avšak ne přemokřený. V zimě se může zálivka omezit. Avokádo se může hnojit hnojivem pro pokojové rostliny.

V našich podmínkách avokádo nedoroste do velikosti jako v původních tropických oblastech. Bude se jednat spíše o okrasnou rostlinu.

Jak se starat o avokádo – tipy:

Je dobré pravidelně otáčet květináčem, aby se avokádo rovnoměrně vyvíjelo. Pro podporu růstu větví se může avokádo zastřihávat. Mladé avokádo se přesazuje každý rok, starší rostliny jednou za 2-3 roky. 

Pěstování avokáda z pecky je běh na dlouhou trať. Může trvat i několik let, než budou první plody. Existují aplikace na poznávání rostlin, které poskytují užitečné rady a tipy na jejich pěstování a péči.

Jak vypěstovat avokádo venku?

V létě se může avokádo umístit venku na terasu nebo balkon. Je důležité chránit ho před přímým sluncem a větrem. Na zimu se musí přenést zpět do interiéru.

Avokádo z pecky – zábava i užitek

Pěstování avokáda z pecky je zábavný a poučný projekt pro celou rodinu. Je to skvělý způsob, jak vědět více o rostlinách a o tom, jak se o ně starat. A kdo ví, s trochou štěstí se možná někdo i dočká vlastních avokádových plodů.

Avokádo strom se pěstuje pro své jedlé plody, které jsou bohaté na zdravé tuky, vlákninu a vitamíny.

Jak vybrat a skladovat avokádo

Při výběru avokáda je důležité zaměřit se na barvu a hmat. Zralý plod by měl být tmavě zelený a mírně měkký při stisku. Tvrdým, nezralým plodům nebo těm s hnědými skvrnami je lepší se vyhnout. Avokádo dozraje doma při pokojové teplotě.

Jak správně skladovat avokádo, aby se vychutnala jeho lahodná chuť a prodloužila se jeho životnost?

Zralost je klíčová

Prvním krokem je správně zvolit avokádo. Nezralé plody jsou tvrdé a nebudou chutnat. Naopak, přezrálé avokádo bude hnědé a kašovité. Vždy hledat plody s mírně měkkou dužinou, které po stlačení mírně povolí.

Teplota a prostředí

Správná teplota a správné prostředí je pro avokádo klíčové:

  • Dozrání – Nezralé avokádo se nechá dozrát při pokojové teplotě. Může se vložit do papírového pytlíku s jablkem nebo banánem, čímž se urychlí proces zrání.
  • Skladování zralého avokáda – Zralé avokádo vydrží několik dní v lednici. Je vhodné ho umístit do vzduchotěsné krabičky nebo do šuplíku na zeleninu.
  • Prodloužení životnosti – Pro delší skladování (až 6 měsíců) lze avokádo zmrazit. Avokádo se rozkrojí na poloviny, vyjme se pecka a dužina se vydlabe do mrazicího sáčku.

Správné skladování avokáda je klíčem k jeho optimální chuti a konzistenci.

Pecka zpomaluje hnědnutí avokáda. Proto se ponechává v půlce avokáda, pokud se skladuje v lednici. Dužina avokáda se pokape citronovou šťávou, aby se zabránilo oxidaci a hnědnutí. Avokádo se může potřít olivovým olejem a uložit do vzduchotěsné nádoby.

Pozor na:

  • Přímé sluneční světlo – Avokádo se skladuje na chladném a tmavém místě.
  • Nízká teplota – Avokádo se nenechává na mrazu, mohlo by zmrznout a ztratit svou chuť a strukturu.

Skladování avokáda není složité, když se dodrží pár základních triků. Dodržováním výše uvedených tipů se zajistí, že bude avokádo chutné a v nejlepší kondici.

Nutriční hodnoty avokáda

Avokádo si v posledních letech získalo srdce i talíře gurmánů po celém světě. A není divu – tato zelená pochoutka se pyšní nejen lahodnou krémovou chutí a všestranným využitím v kuchyni, ovšem také bohatou nutriční hodnotou. Nutriční hodnoty avokáda tak nelze opomenout.

  • Zdravé tuky

Avokádo je výjimečné ovoce s vysokým obsahem tuku – cca 16 gramů na 100 gramů dužniny. Naštěstí se jedná o zdravé nenasycené tuky, které snižují hladinu cholesterolu a podporují zdraví srdce.

  • Vláknina

Avokádo je bohaté na vlákninu (cca 7 gramů na 100 gramů), která podporuje trávení, reguluje hladinu cukru v krvi a navozuje pocit sytosti.

  • Vitamíny a minerály

Avokádo je doslova nabité vitamíny a minerály. Je v něm vysoký obsah draslíku (podporuje zdraví srdce a svalů), vitamínu C (posiluje imunitu), vitamínu E (antioxidant) a vitamínů B (důležité pro metabolismus). Dále je bohaté na hořčík, mangan, měď a železo.

  • Další benefity

Avokádo obsahuje lutein a zeaxantin, karotenoidy důležité pro zdraví očí. Je také bohaté na antioxidanty, které bojují proti volným radikálům a zpomalují stárnutí.

Avokádo je skutečný nutriční poklad, který si zaslouží místo v jídelníčku. Díky lahodné chuti a všestrannému využití si ho mnoho lidí zamiluje.

Pěstování avokáda z pecky je zábavný a poučný projekt pro celou rodinu.

Alergie na avokádo

Pro některé lidi může avokádo představovat skryté nebezpečí – alergii. Příznaky alergie na avokádo se liší v závažnosti a mohou zahrnovat:

  • Svědění a otok v ústech a krku
  • Kopřivka a vyrážka
  • Rýma, kýchání a kašel
  • Nevolnost, zvracení a průjem
  • V závažných případech anafylaxe, která může ohrozit život

Příznaky alergie na avokádo se mohou objevit velmi rychle po konzumaci.

Mezi nejčastější rizikové faktory patří:

  • Alergie na latex – Lidé s alergií na latex mají 30-50% šanci na alergii na avokádo. Důvodem je podobnost bílkovin v latexu a avokádu.
  • Pylová alergie – Lidé s alergií na pyly břízy, olše nebo buku můžou mít tzv. zkříženou alergii na avokádo.
  • Dětský věk – Alergie na avokádo se častěji vyskytuje u dětí.

Pokud má někdo v rodině alergii na potraviny, je pravděpodobnější, že se u něj alergie na avokádo také rozvine.

Diagnostika a léčba:

Alergii na avokádo diagnostikuje alergolog na základě anamnézy, krevních testů a kožních prick testů. Léčba spočívá v vyhýbání se avokádu a v případě alergické reakce v užívání antihistaminik a v závažných případech adrenalinu.

Zde jsou tipy, jak se vyhnout tomuto alergenu:

  • Vždy pečlivě přečíst etikety potravin. Avokádo se může nacházet v nečekaných produktech, jako jsou guacamole, dipy, omáčky a zmrzlina.
  • Informovat o alergii v restauracích a na večírcích.
  • Mít u sebe pohotovostní sadu s adrenalinem.

Existují alternativy avokáda, které pomohou zachovat si pestrý a zdravý jídelníček. Patří mezi ně například dýně, batáty, tofu a hummus.

Alergie na avokádo sice není běžná, může mít ovšem vážné následky. Pokud existuje podezření na alergii na avokádo, je důležité navštívit alergologa a podstoupit diagnostiku. S trochou opatrnosti a znalostí se i alergici na avokádo mohou těšit z chutného a zdravého stravování.

Cena avokáda

Popularita avokáda vedla i k nárůstu ceny, která může být pro někoho odrazující.

Avokádo v akci

Existuje několik způsobů, jak najít avokádo v akci:

  • Hledat akční nabídky – Mnoho supermarketů nabízí avokádo v akci v pravidelných intervalech.
  • Využít webové stránky se srovnáním cen – Existuje několik webových stránek, které umožní porovnat ceny avokáda v různých obchodech.
  • Stáhnout aplikaci supermarketu – Mnoho supermarketů nabízí aplikace, ve kterých se nachází aktuální akční nabídky.

S trochou snahy se dá najít lahodné avokádo v akci.

Sleva na avokádo – tipy

Zde je několik tipů, jak mít avokádo se slevou:

  • Nakupovat v sezóně – Avokádo má obvykle sezónu od podzimu do jara. V tomto období bývá cena nižší a avokádo je k dostání v nejlepší kvalitě.
  • Zvolit menší kusy – Menší avokádo jsou obvykle levnější než větší kusy. Pokud se má použít do guacamole nebo na toast, menší kusy bohatě postačí.
  • Kupovat nezralé avokádo – Nezralé avokádo je levnější než zralé. Může se nechat dozrát doma při pokojové teplotě.
  • Zkusit menší obchody a farmářské trhy – Menší obchody a farmářské trhy někdy nabízí avokádo za nižší ceny než supermarkety.
  • Nakupovat avokádo ve větším množství – Pokud je avokádo v akci, je dobré ho koupit ve větším množství a zamrazit ho.
  • Zkontrolovat zralost avokáda – Avokádo by mělo být mírně měkké, ne kašovité.
  • Nepoužívat avokádo hned – Avokádo dozraje po několika dnech při pokojové teplotě.

Avokádo je zdravé a chutné ovoce, které lze vychutnat v mnoha podobách. Díky akčním nabídkám se dá pořídit za nižší cenu.

Menší obchody a farmářské trhy někdy nabízí avokádo za nižší ceny než supermarkety.

Jak jíst avokádo?

Avokádo se hodí do široké škály receptů. Může se jednoduše rozmačkat a namazat na chleba, přidat do salátů, guacamole nebo smoothie. Avokádo se také skvěle hodí do pomazánek, omáček a dipů. Může se tepelně upravovat, například grilovat, péct nebo smažit.

Recepty s avokádem

Tato zelená superpotravina je nabitá zdravými tuky, vlákninou a vitamíny, a navíc se dá využít v nespočtu receptů.

Avokádo se hodí do salátů, pomazánek, sendvičů, burgerů, wrapů, na pizzu i do těstovin. Dokonale chutná s vajíčky, slaninou, kuřecím masem, lososem, krevetami i tofu.

Může se grilovat, zapékat, smažit i dusit. A co teprve sladké recepty! Avokádové brownies, pudink, mousse nebo zmrzlina? Lahodná a zdravá alternativa klasických dezertů.

Slané dobroty:

  • Guacamole – Tradiční mexická pomazánka z avokáda, rajčat, cibule, koriandru a limetkové šťávy. Skvělá k nachos, tortillám i zelenině.
  • Avokádová pomazánka – Máslo se nahradí avokádem a získá se tak lahodná a zdravější verze pomazánky na chleba.
  • Těstoviny s avokádovou omáčkou – Avokádo se rozmixuje s česnekem, limetkovou šťávou a bylinkami a promíchá s uvařenými těstovinami.
  • Avokádové toasty – Plátky avokáda na toastu s vejcem, slaninou, lososem nebo sýrem – perfektní snídaně nebo svačina.
  • Plněné avokádo – Rozpůlené avokádo se zbaví pecky a do důlku se vloží směs tuňáka, vařeného vejce a majonézy, nebo kuřecího masa s jogurtem a kari.

Krémová konzistence a jemná chuť avokáda dodají pokrmům zajímavý nádech.

Sladké potěšení:

  • Avokádová zmrzlina – Avokádo se rozmixuje s mraženým banánem, kakaem a trochou mléka a vychutná se s lahodnou a zdravou zmrzlinu.
  • Avokádový pudink – Avokádo se rozmixuje s chia semínky, kakaem a medem a nechá se v lednici přes noc ztuhnout.
  • Avokádová pěna – Avokádo se rozmixuje s cukrem, vanilkou a trochou smetany a ozdobí ovocem.
  • Muffiny s avokádem – Do muffinů se vmíchá rozmačkané avokádo a kousky čokolády nebo ovoce.
  • Avokádové brownies – Máslo se vymění za avokádo a upeče se vláčné a zdravé brownies, které si zamilují i děti.

Každého překvapí, jak skvěle se avokádo snoubí s čokoládou, ořechy, ovocem a dalšími sladkými ingrediencemi.

Tipy pro práci s avokádem

Avokádo se snadno oloupe, pokud se podélně rozřízne kolem pecky a obě půlky se od sebe oddělí. Pecka se jednoduše vyndá lžící. Avokádo hnědne na vzduchu, proto je dobré po rozkrojení jej potřít citronovou šťávou nebo zakrýt fólií.

Pro zpestření chuti se do avokádových receptů můžou přidat bylinky (koriandr, bazalka), koření (chilli, paprika) nebo citrusové šťávy.

Avokádo je univerzální surovina, která se hodí do slaných i sladkých receptů.

Avokádo se dá využít v nespočtu receptů od slaných dobrot po ty sladké.

Avokádo pomazánka – základní recept

Avokádová pomazánka se v posledních letech stala hitem a není divu. Je nejen lahodná a krémová, avšak také plná zdravých tuků a vitamínů. Díky své univerzálnosti se hodí na různé druhy pečiva, k zelenině i jako dip.

Zde je základní recept, který lze dle chuti přizpůsobit.

Ingredience na avokádo pomazánku:

  • 1 zralé avokádo
  • 1/2 cibule (volitelně)
  • 1 stroužek česneku (volitelně)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na avokádo pomazánku:

  1. Avokádo rozkrojit, vyjmout pecku a dužinu vydlabat do misky.
  2. Avokádo rozmačkat vidličkou.
  3. Přidat najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek (pokud je používáte).
  4. Zakápnout citronovou šťávou a dochutit solí a pepřem.
  5. Vše důkladně promíchat.

Avokádová pomazánka je připravena ke konzumaci.

Tipy a variace:

  • Pro jemnější pomazánku avokádo rozmixovat v mixéru.
  • Místo citronové šťávy se dá použít limetková šťáva.
  • Pro pikantnější chuť přidat chilli papričku.
  • Do pomazánky se dají přidat i další ingredience, například rajčata, okurky, bylinky, natvrdo uvařená vejce, sýr feta nebo cottage sýr.
  • Avokádová pomazánka recept se skvěle hodí na celozrnné pečivo, křupavé bagety, rýžové chlebíčky nebo zeleninové tyčinky.

Avokádová pomazánka je chutným a zdravým pokrmem, který se dá vychutnat kdykoli během dne. Stejně skvělé jsou i snídaně bez pečiva.

Avokádo – strom, rostlina

Avokádo, známé také jako hruškovec přelahodný (Persea americana), je stálezelený strom pocházející z Mexika a Střední Ameriky. Pěstuje se pro své jedlé plody, které jsou bohaté na zdravé tuky, vlákninu a vitamíny.

Původ a vlastnosti:

Hruškovec přelahodný pochází z subtropických a tropických oblastí Mexika, Střední a Jižní Ameriky. Dorůstá do výšky 15-20 metrů a pyšní se hustou korunou s tmavě zelenými listy. Jeho kůra je hnědošedá a drsná. Strom je stálezelený, i když v chladnějších oblastech může na krátkou dobu ztrácet listy.

Plody:

Plodem hruškovce je avokádo, hruškovitá až kulovitá bobule s pevnou peckou uvnitř. Zelená slupka chrání krémovou dužninu s máslovou konzistencí a bohatou chutí. Existuje mnoho druhů avokáda, které se liší velikostí, tvarem, barvou slupky i dužniny a chutí.

Hruškovec přelahodný je fascinující strom, který nám dává lahodné a zdravé plody. Ať už si ho člověk pěstuje sám, nebo si avokádo kupuje v obchodě, může si být jist, že si pochutnává na kusu exotické krásy.

Avokádo jako plyšák

Avokádo se v posledních letech stalo symbolem zdraví a moderního životního stylu. Není tedy divu, že se jeho popularita promítla i do světa plyšových hraček. Avokádo plyšák si získal srdce dětí i dospělých svým roztomilým vzhledem a hebkým materiálem.

Avokádo plyšák má typický kulatý tvar a zelenou barvu s hnědou peckou. Mnoho plyšáků má navíc i roztomilý obličej s usměvavýma očima. Plyšák je vyroben z příjemného a hebkého materiálu, který je ideální pro mazlení.

Avokádo plyšák si užijí jak malé děti, tak i dospělí. Plyšák ve tvaru avokáda je skvělým dárkem pro všechny milovníky avokáda a roztomilých hraček.

Kde koupit plyšové avokádo?

Avokádo plyšák se dá koupit v mnoha obchodech s hračkami a online. Existuje široká nabídka velikostí a designů, takže si každý může vybrat ten pravý pro sebe.

Avokádo plyšák je roztomilý a hebký kamarád, který zaručeně vykouzlí úsměv na tváři. Je skvělý jako originální dárek pro sebe nebo pro své blízké – avokádo plyšák je prostě skvělou volbou.

© 2024 MZ.cz | Nakódoval Leoš Lang