Mezonet – co to je a čím se liší od klasického bytu

Mezonet

Bytová jednotka zvaná mezonet je v městských oblastech stále oblíbenější. V podstatě se jedná o dvoupodlažní byt, který se obvykle nachází v rámci větší obytné budovy. Tyto jednotky nabízejí pohodlí bytového bydlení v kombinaci s pocitem tradičního dvoupodlažního domu.

Shrnutí článku

Mezonet nabízí atraktivní možnost bydlení pro ty, kteří chtějí využívat výhody bydlení v bytě, a zároveň si užívat prostor a dispozice tradičního domu.

Díky soukromým vchodům a dvoupodlažním dispozicím poskytují mezonety komfortní a pohodlné bydlení.

Mezonetový byt svým designem poskytuje rodinám dostatek prostoru a soukromí, a je tak vhodnou alternativou rodinného domu.

Běžně je součástí mezonetu venkovní prostor, jako je terasa nebo balkon. Další výhodou je cenová dostupnost v porovnání s domem.

Tradičně se mezonet vyskytuje v Anglii a Francii. Jeho název pochází z francouzského slova „domeček“.

Co je mezonet?

Na začátek se nabízí otázka, co je mezonet. Odpověď na to, co je mezonet, je, že tyto nemovitosti jsou rozděleny na dvě úrovně, přičemž horní a dolní část jsou obvykle odděleny. Dnes jsou mezonety po celém světě, včetně České republiky.

Co dalšího definuje mezonet?

1) Dispozice

Jedinečným rysem mezonetového bytu je dispozice, která je navržena tak, aby napodobovala samostatný dům. Hlavní obytné prostory, jako je obývací pokoj, kuchyň a jídelna, se obvykle nacházejí v přízemí.

2) Dvoupodlažní uspořádání

Ložnice a koupelny jsou umístěny v horním patře. Toto dvoupodlažní uspořádání dodává mezonetům pocit prostornosti, který v jednopodlažních bytech často chybí. Dalším neobvyklým typem bytu je loftový styl, známý pro svůj industriální vzhled.

3) Venkovní prostor

Výhodou mezonetů je venkovní prostor, který je často jejich součástí. Mnoho mezonetů je vybaveno terasou nebo balkonem. To je velkým lákadlem pro ty, kteří si chtějí užívat výhod venkovního prostoru bez nutnosti údržby, kterou vyžaduje samostatný dům.

4) Cenová dostupnost

Cenově jsou mezonety často dostupnější než samostatné domy podobné velikosti, což z nich činí atraktivní volbu pro ty, kteří chtějí více prostoru s omezeným rozpočtem.

5) Nižší náklady na energie

Společné stěny a společné prostory mezonetového komplexu navíc mohou pomoci snížit náklady na energie ve srovnání se samostatným domem. I tak se jedná o drahou investici.

Další články se zabývají tím, jak funguje zateplení domu, jak na malování bytu nejen po rekonstrukci a jak na odhlučnění zdi od sousedů – na hlasité sousedy lze narazit při bydlení v klasickém i mezonetovém bytě.

Mezonet se stal oblíbeným typem bydlení.

Mezonet vs. klasický byt

Hlavním rozdílem mezi mezonety a byty je dispozice. Mezonety mají obytný prostor rozdělený na dvě podlaží jako dům.

Byty jsou pouze na jednom podlaží, kde jsou jednotlivé místnosti na stejné úrovni jako ostatní. Kromě toho mezonetové byty mohou být vybaveny dalšími prvky typickými pro rodinné domy, např. balkonem, terasou nebo malou zahrádkou.

Cena mezonetu závisí na lokalitě

To, zda jsou mezonety považovány za trend, se může lišit v závislosti na lokalitě a podmínkách na trhu. V některých městských oblastech jsou mezonety velmi žádané pro své jedinečné uspořádání a pocit soukromí.

Ve srovnání s tradičními byty mohou nabídnout prostornější a flexibilnější bydlení, takže jsou atraktivní jak pro rodiny, tak pro jednotlivce.

Na mnoha trzích s bydlením však nejsou mezonety tak běžné jako byty. Někde mohou být vzhledem ke svému specifickému uspořádání a konfiguraci považovány za neobvyklé. Proto může být obtížnější najít mezonetové byty a jejich cena může být vyšší než cena bytů ve stejné lokalitě.

Cena mezonetového bytu je závislá na lokalitě.

Proč se mezonety staly tak oblíbené?

Jedním z důvodů, proč jsou mezonety oblíbené, je to, že ve srovnání s klasickými byty nabízejí obyvatelům více prostoru a soukromí. Díky rozdělení obytných prostor na dvě úrovně se mezonety často podobají spíše domu než bytu. To může být obzvláště přitažlivé pro rodiny nebo jednotlivce, kteří si cení soukromí a prostoru.

Kromě toho jsou mezonetové byty často vybaveny zmíněným balkonem nebo terasou. Dodatečný venkovní prostor může poskytnout obyvatelům pocit spojení s vnějším světem, přestože bydlí ve vícepatrové budově.

Mezonety se navíc často nacházejí v žádaných oblastech, jako jsou centra měst, což z nich činí oblíbenou volbu pro ty, kteří chtějí bydlet na výhodném místě. Díky snadnému přístupu k občanské vybavenosti, obchodům a veřejné dopravě nabízejí mezonety svým obyvatelům pohodlný a městský životní styl.

Je vhodný mezonetový byt pro rodiny s dětmi?

Odpověď na tuto otázku závisí na konkrétních potřebách a preferencích každé rodiny. Mezonetové byty obvykle nabízejí více prostoru než tradiční byty, mají více úrovní a oddělené obytné prostory.

To může být lákavé pro rodiny s dětmi, které potřebují další prostor na hraní, studium nebo odpočinek. Ideální volbou je například malý dětský pokoj v podkroví.

Na druhou stranu může dispozice mezonetů představovat výzvu pro rodiny s malými dětmi. Schodiště může být pro batolata a malé děti bezpečnostním rizikem a rodiče mohou být nuceni přijmout dodatečná opatření, aby zajistili bezpečnost svých dětí.

Vedle toho může být v mezonetových bytech kvůli jejich rozdělení na dvě úrovně pro rodiče obtížné mít své děti neustále na očích.

I přes tyto potenciální nevýhody zůstávají mezonety oblíbenou volbou pro mnoho rodin. Jedinečný design a uspořádání mezonetů může nabídnout pocit soukromí a oddělení, který v tradičních bytových domech není vždy k dispozici.

Rodiny mohou využívat výhod oddělených obytných prostor, dalších ložnic a venkovního prostoru, jako je terasa, balkon nebo zahrádka.

Dvoupatrový mezonet nabízí více prostoru.

Výhody mezonetu

Bydlení v mezonetu má několik výhod. Jednou z nich je větší prostor ve srovnání s klasickým bytem nebo apartmánem. Rozdělení na horní a dolní část poskytuje pocit soukromí.

Výhody mezonetu:

  • zajímavá dispozice
  • velké možnosti soukromí díky dvěma podlažím
  • terasa, balkon nebo zahrádka

Horní část je obvykle využívána jako obytný prostor a dolní část jako společenská zóna. Toto rozdělení může poskytnout pocit exkluzivity a většího soukromí při bydlení.

Mezonetové byty často působí více jako dům, s oddělenými místnostmi na různých úrovních, které nabízejí pocit oddělení a rozdělení mezi obytnými a spacími prostory. Mnoho mezonetů je navíc vybaveno terasou, balkonem nebo zahrádkou.

Nevýhody mezonetu

Bydlení v mezonetu má však i některé nevýhody. Co patří mezi nevýhody mezonetu?

  • někdy vyšší cena
  • vysoké umístění
  • šikmé stropy v podkroví
  • vyšší cena rekonstrukce
  • náročnější stavební úpravy

Jednou z nich je vysoká cena, která je s těmito nemovitostmi často spojena. Vzhledem k jejich originálnímu designu a vysoké poptávce ze strany kupujících mohou být mezonety často stejně drahé jako novostavby rodinných domů.

Na českém trhu, kde je tento typ bydlení relativně nový, jsou mezonety obvykle vnímány jako luxusní nemovitosti s téměř novými a kvalitními interiéry, což jejich cenu dále zvyšuje.

Další nevýhodou mezonetů je jejich vysoké umístění v rámci budovy. Pokud není k dispozici výtah, může být bydlení v horním patře mezonetového bytu náročné, zejména při stěhování nebo při přenášení těžkých předmětů. Starší lidé mohou zvážit zabudování sedacího domácího výtahu podél schodiště přímo v bytě.

Horní patro se často nachází v podkroví, což může ztížit výběr a umístění nábytku kvůli šikmým stropům a omezenému prostoru na stěnách.

I když se zájemce rozhodne místo nového mezonetu přestavit stávající byt, cena rekonstrukce zůstává vysoká. Nábytek obvykle může být vyroben na míru, stejně jako nutnost speciálních komponentů při rekonstrukci.

Pokud někdo plánuje rekonstrukci bytu, může si přečíst, jak poté před úklidem samotný úklid domácnosti zorganizovat. Další články se zabývají inspirací pro zařízení bytu: trendy a dekorace osvětlení, rolety den a noc, palety na nábytek a jaký vybrat botník nebo patrovou postel.

Originální design a dispozice mezonetů často vyžadují více stavebních prací a úprav. Tím tak stoupnou celkové náklady. Kromě toho mohou být vyšší náklady na údržbu mezonetu, protože více podlaží a venkovní prostory vyžadují větší údržbu a pozornost.

Nevýhodou mezonetu je vysoká cena.

Dalším faktorem, který přispívá k vysoké ceně mezonetů, je lokalita. Mezonetové byty se často nacházejí v žádaných a bohatých čtvrtích, kde jsou ceny nemovitostí již tak vysoké. To spolu s dalším vybavením a prostorem, které mezonety nabízejí, vede k vyšší ceně pro potenciální kupce.

Závěrem lze říci, že mezonety nabízejí luxusní a jedinečné bydlení pro ty, kteří hledají více prostoru a soukromí. Pro některé potenciální majitele bytů však mohou být překážkou vysoké náklady spojené s koupí nebo přestavbou bytu na mezonet.

© 2024 MZ.cz | Nakódoval Leoš Lang