Svědění těla – příčiny, vyrážka, v těhotenství

Svědění těla

Svědění těla je běžný stav, který může být velmi nepříjemný a obtěžující. Může být způsoben různými faktory, včetně suché kůže, bodnutí hmyzem, alergických reakcí a základních zdravotních potíží. Bez ohledu na příčinu může být svědění kůže frustrující a může ovlivnit kvalitu života.

Shrnutí článku

Při nedostatku vlhkosti může být kůže suchá, drsná a svědit. To je zvláště časté v zimě, kdy je vzduch suchý a chladný.

Další příčiny svědění těla jsou bodnutí hmyzem, alergické reakce, atopický ekzém, lupénka či cukrovka.

Pravidelné používání hydratačního krému pomáhá zmírnit suchou pokožku a zabránit svědění.

Svědění těla v těhotenství je běžné. Proti svědění může pomoci vyhýbat se horkým sprchám, používat jemná mýdla bez parfemace nebo nosit volné oblečení.

Pokud svědění přetrvává, je důležité poradit se s lékařem, který stanoví správnou diagnózu a plán léčby.

Příčiny svědění těla

Suchá kůže je jednou z nejčastějších příčin svědění těla. Co dalšího může svědění těla způsobit?

Mezi nejčastější příčiny svědění těla patří:

  • alergická reakce (na potraviny, rostliny, léky, chemické látky)
  • kožní onemocnění (ekzémy, lupénka)
  • onemocnění jater, ledvin, štítné žlázy
  • bodnutí hmyzem

Svědění mohou způsobovat alergické reakce na určité látky. Mezi běžné alergeny patří některé potraviny, rostliny, léky a chemické látky.

Pokud má někdo podezření, že svědění způsobila alergická reakce, je důležité identifikovat spouštěcí faktor a vyhnout se mu, aby se předešlo budoucím ohniskům.

Zdravotní potíže, jako je atopický ekzém, dyshidrotický ekzém, lupénka, onemocnění jater, ledvin, poruchy štítné žlázy a cukrovka můžou být příčinou svědění těla.

V těchto případech je důležité vyhledat lékařskou pomoc, aby bylo možné léčit základní onemocnění a zvládnout svědění.

Další častou příčinou svědění je bodnutí hmyzem. Když komár či jiný hmyz kousne do kůže, vystříkne sliny, které mohou u některých lidí vyvolat alergickou reakci, což vede ke svědění a zarudnutí. Kromě komárů jsou velmi rozšířené také štípance od blech či štěnic.

Svědění způsobené kousnutím hmyzem lze obvykle zmírnit volně prodejnými krémy proti svědění nebo perorálními antihistaminiky (léky proti alergii).

Svědění celého těla bez vyrážky

Svědění celého těla bez vyrážky může být obzvláště náročné na diagnostiku a léčbu. Může být způsobeno různými faktory, včetně suché kůže, alergií, léků, poruch štítné žlázy, nervových poruch nebo dokonce psychologických faktorů, jako je stres nebo úzkost.

V některých případech může být svědění celého těla bez vyrážky příznakem základního systémového onemocnění, například onemocnění jater nebo ledvin. Další články se zabývají tím, jak zvládat stres pomocí relaxačních metod, mindfulness nebo prožití autogenní relaxace.

Svědění těla může mít různé příčiny.

Svědění celého těla s vyrážkou

Pokud se vyskytne svědění celého těla s vyrážkou, může být příčina snadněji identifikovatelná. Vyrážka může být známkou alergické reakce, kožní infekce, autoimunitního onemocnění nebo virové či plísňové infekce.

Příčiny svědění celého těla s vyrážkou:

V některých případech může být vyrážka lokalizovaná v určitých částech těla nebo může být rozsáhlá a pokrývat celé tělo. Na neštovice lze dnes využít dezinfekci hypermangan.

Bez ohledu na to, zda je přítomna viditelná vyrážka, léčba svědění celého těla často zahrnuje řešení základní příčiny svědění. To může identifikace spouštěcích faktorů, jako jsou alergeny nebo dráždivé látky, a vyhýbání se jim.

Dále se doporučuje pravidelné zvlhčování kůže, užívání antihistaminik ke snížení svědění nebo používání lokálních kortikosteroidů ke snížení zánětu. V závažnějších případech může být ke zvládnutí příznaků nutné užívání léků na předpis nebo světelná terapie.

Svědění těla vlivem jiného onemocnění

Kromě suché pokožky mohou být dalšími příčinami svědění alergie, kožní onemocnění, jako je ekzém nebo lupénka, hormonální změny a dokonce stres. Svědění mohou způsobovat i některé zdravotní potíže, například chronické onemocnění ledvin nebo jater.

Kromě toho mohou mít některé léky svědění jako vedlejší účinek, takže pokud svědění přetrvává, je důležité poradit se s lékařem.

Chladivé obklady a tělové mléko mohou poskytnout od svědění úlevu.

Svědění těla v noci

Jednou z častých příčin svědění celého těla v noci je suchá kůže. Nízká vlhkost vzduchu v mnoha domácnostech během zimních měsíců může zbavit pokožku přirozených olejů, což vede k jejímu vysušení a svědění.

Použití hydratačního krému před spaním může pomoci hydratovat pokožku a snížit svědění. Zvlhčovač vzduchu v ložnici dodá vzduchu vlhkost a zabrání vysušování pokožky.

Jaké mohou být další příčiny svědění těla v noci?

  • alergie
  • kožní onemocnění
  • onemocnění jater, ledvin, štítné žlázy
  • rakovina

Další možnou příčinou nočního svědění jsou alergie. Roztoči, zvířecí srst a plísně jsou běžné alergeny, které mohou vyvolat svědění a nepříjemné pocity v noci. Kdo má podezření, že příčinou svědění jsou alergie, měl by se pokusit identifikovat a odstranit potenciální spouštěče v ložnici.

Mezi tyto způsoby patří například pravidelně prát lůžkoviny v horké vodě, odstranit koberce a další předměty, které shromažďují prach. Dále může pomoci používat antialergické potahy na polštáře a matrace.

Svědění celého těla v noci mohou způsobovat i kožní onemocnění, jako je ekzém, lupénka a dermatitida. Léčba těchto stavů pomocí vhodné péče o pokožku a léků předepsaných dermatologem může pomoci zmírnit příznaky a omezit noční svědění.

V některých případech může být noční svědění známkou základního zdravotního stavu, například zmíněného onemocnění jater, selhání ledvin nebo poruchy štítné žlázy. Rovněž může signalizovat svědění celého těla rakovinu.

Jak řešit svědění těla v noci?

Kromě řešení příčin nočního svědění lze vyzkoušet několik strategií pro snížení nepříjemných pocitů a zlepšení kvality spánku. Teplejší koupel před spaním může zklidnit svědění kůže a pomoci uvolnit se.

Vyhýbání se drsným mýdlům a těsně přiléhajícímu oblečení může zabránit podráždění a svědění. Udržování chladné a dobře větrané ložnice dovede regulovat tělesnou teplotu a omezit pocení, které může svědění zhoršovat.

Pokud volně prodejné prostředky a změna životního stylu nepřinesou úlevu, měl by se dotyčný obrátit na poskytovatele zdravotní péče. Ke zvládnutí silného svědění a základních kožních onemocnění mohou být nezbytné léky na předpis, jako jsou antihistaminika nebo kortikosteroidy.

Jednou z častých příčin svědění je alergie.

Svědění těla v těhotenství

U těhotných žen není svědění těla neobvyklé. Hormonální změny a napínání kůže během těhotenství mohou vést k pocitům svědění, zejména na břiše a prsou. V některých případech mohou stavy související s těhotenstvím, jako je intrahepatální těhotenská cholestáza (ICP), způsobit silné svědění na dlaních a chodidlech.

Pokud ženu trápí svědění těla v těhotenství, existuje několik rad, které jí pomohou nepříjemné pocity zmírnit:

  • Udržování pokožky hydratované používáním jemného hydratačního krému bez parfemace může zabránit vysušování pokožky.
  • Pomocníkem může být i používání jemných, šetrných čisticích prostředků a vyhýbání se horké vodě při sprchování.
  • Nošení volného, prodyšného oblečení z přírodních vláken, jako je bavlna, dovede snížit podráždění.

Je důležité poradit se s poskytovatelem zdravotní péče, aby se vyloučilo, že svědění způsobuje nějaký základní stav. V některých případech může být ke zvládnutí svědění těla v těhotenství nutné předepsat léky nebo lokální léčbu.

Proti svědění mohou pomoci hydratační krémy nebo prodyšné oblečení.

Svědění celého těla – rakovina

V případě, že je svědění doprovázeno dalšími příznaky, jako je nevysvětlitelný úbytek hmotnosti, únava nebo noční pocení, může se jednat o varovný signál rakoviny.

Jedním z typů rakoviny, který může způsobovat svědění po celém těle, je leukémie, rakovina krve a kostní dřeně. Rakovinné buňky mohou uvolňovat chemické látky, které mohou ovlivňovat kůži a způsobovat svědění po celém těle.

Svědění může být příznakem i rakoviny jater, žlučových cest a slinivky břišní. Tyto druhy rakoviny mohou způsobit ucpání žlučových cest, což může vést k nahromadění žlučových solí v kůži a způsobit svědění.

Je důležité si uvědomit, že samotné svědění není jednoznačným příznakem rakoviny, protože existuje mnoho dalších důvodů, proč může dojít ke svědění po celém těle. Pokud však někdo pociťuje přetrvávající svědění spolu s dalšími znepokojivými příznaky, je důležité navštívit lékaře, který provede další vyšetření.

Co pomáhá na svědění těla?

Bez ohledu na příčinu svědění existuje několik způsobů, jak zmírnit příznaky a zabránit dalšímu svědění. Které tipy mohou proti svědění pomoci?

  • Svědění může pomoci zmírnit udržování pokožky hydratované, vyhýbání se horkým sprchám, používání jemných mýdel, nošení volného oblečení a vyhýbání se škrábání postižené oblasti.
  • V některých případech může lékař doporučit antihistaminika nebo kortikosteroidní krémy.
  • Další z věcí, kterou lze udělat proti svědění těla, je přiložit na postižené místo studený obklad. To může pomoci zmírnit zánět a znecitlivět kůži, což dočasně uleví od svědění.
  • Může se použít i krém nebo pleťové mléko bez vůně, které pokožku zvlhčí a pomůže zmírnit její suchost. Ta totiž často bývá příčinou svědění.

Jestliže svědění přetrvává nebo je doprovázeno dalšími příznaky, jako je zarudnutí, otok nebo vyrážka, může jít o příznak alergické reakce. V takovém případě může užívání léků proti alergii, jako jsou antihistaminika, pomoci zmírnit svědění a další příznaky alergie.

V případě dalších příznaků, jako je horečka, úbytek hmotnosti nebo potíže s dýcháním, je důležité neprodleně vyhledat lékařskou pomoc.

U koho se v minulosti vyskytovaly chronické kožní choroby, jako je ekzém nebo lupénka, může být nutné vyhledat dermatologa, který stanoví správnou diagnózu a plán léčby. Je důležité pamatovat, že pokud jde o zdraví, je vždy lepší být v bezpečí, než litovat.

© 2024 MZ.cz | Nakódoval Leoš Lang