Muffiny jsou oblíbenou svačinkou, dezertem nebo snídaní a přicházejí v tolika příchutích, že může být těžké vybrat tu nejlepší. Ať už člověk hledá něco sladkého nebo slaného, muffin může být skvělou volbou. Jak připravit muffiny pro vegany? Je možné dát do muffinů mrkev i protein?
SHRNUTÍ ČLÁNKU
Muffiny jsou jedním z nejoblíbenějších a nejuniverzálnějších pečených výrobků.
Pro výrobu muffinů je potřeba trouba, pekáč nebo forma na muffiny a košíčky na muffiny.
Kromě klasiky lze připravit zdravější verzi, jako jsou vegan muffiny nebo mrkvové muffiny.
Přestože na trhu existuje spousta komerčních směsí na muffiny, které pečení muffinů usnadní, příprava domácího muffinu může být zábavný proces. S několika jednoduchými tipy a nápady lze vyrobit vlastní lahodné muffiny v domácím prostředí a dle fantazie.
Co je na muffiny potřeba?
Pro úspěšnou misi na výrobu muffinů člověk potřebuje několik základních kuchyňských nástrojů. Patří mezi ně trouba, pekáč nebo forma na muffiny a košíčky na muffiny. Pro výrobu těsta jsou potřeba dvě misky.
Šlehací metla nebo mixér je užitečný pro lehké a rovnoměrné promíchání mokrých a suchých přísad dohromady. K jemnému zamíchání směsi i k nabírání rovnoměrných porcí těsta do formiček na muffiny je užitečná stěrka.
Důležitá je také odměrka, protože pro recept je důležité, aby bylo použito přesné množství surovin. Kdo má časovač nebo minutku, může ji využít pro sledování doby pečení.
Tipy na nejlepší muffiny
Muffiny jsou jedním z nejoblíbenějších a nejuniverzálnějších pečených výrobků. Ať už jde o sladké či ovocné muffiny, může se hodit recept na jablečné hrníčkové muffiny. Také lze připravit zdravější verzi, jako jsou vegan muffiny nebo mrkvové muffiny.
Jablečné hrníčkové muffiny
Ideální recept na spotřebování přebytků jablek. Ty dodají těstu vláčnost a mokrost a zaručí, že nebudou muffiny suché.
Ingredience:
- 2 šálky univerzální mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- 1 hrnek cukru
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek nakrájených jablek
Postup:
- Předehřejte troubu na 175 stupňů. Vymažte 12 silikonových košíčků na muffiny, popřípadě připravte papírové.
- Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl.
- V samostatné misce rozšlehejte vejce, dokud nebudou světlá a nadýchaná. Postupně zašlehejte cukr, dokud není směs hustá a bledá. Vmíchejte olej a vanilkový extrakt.
- Jemně vmíchejte mokré ingredience do suchých, dokud se nespojí. Přidejte nakrájená jablka.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do 12 košíčků na muffiny.
- Pečte 20-25 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu muffinu nevyjde čisté.
Tyto muffiny si zamiluje každý pro jejich vláčnou chuť a rychlou přípravu.
Veganské muffiny
Vegan muffiny, tedy ty, které se vyhýbají živočišným produktům, jsou výbornou alternativou ke klasickým muffinům. Pro změnu chuti je také možné vyzkoušet alternativní druhy mouky (mandlovou, kokosovou či pistáciovou), ty jsou k sehnání například v obchodu Svět plodů, kde je občas také možné použít slevový kód, Svět plodů často pořádá různé slevové akce.
Ingredience:
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 a 1/2 šálku polohrubé mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 šálku veganského másla
- 3/4 hrnku kokosového cukru
- 1 šálek neslazeného mandlového mléka
- 1/2 lžičky jablečného octa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů nebo pekanových ořechů (volitelně)
Postup:
- Předehřejte troubu na 190 stupňů. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky, případně vymažte silikonové.
- Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- V samostatné misce ušlehejte veganské máslo, dokud nebude světlé a nadýchané. Postupně zašlehejte kokosový cukr, dokud není směs hustá a bledá.
- V jiné misce smíchejte mandlové mléko, jablečný ocet a vanilkový extrakt.
- Nalijte mokré ingredience do suchých a jemně míchejte, dokud se nespojí.
- Jemně vmíchejte nasekané vlašské nebo pekanové ořechy.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do 12 košíčků na muffiny.
- Pečte 18-20 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu muffinu nevyjde čisté.
Pro vegany stojí za vyzkoušení recept na veganské lívance. Kromě veganských lívanců existuje také mnoho jiných dezertů, kterým se vegani nemusejí vyhýbat.
Mrkvové muffiny
Mrkev není klasickou ingrediencí do dezertů. Tyto mrkvové muffiny se však rázem stanou oblíbeným receptem, ke kterému se nejeden člověk vrátí znovu. Mrkvové muffiny nabízejí skvělou možnost například pro rodiče, kteří chtějí do sladkého přidat dětem vitamíny.
Ingredience:
- 2 šálky univerzální mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 3 vejce
- 1 šálek hnědého cukru
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky strouhané mrkve
- 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů (volitelně)
Postup:
- Předehřejte troubu na 175 stupňů. Vymažte 12 košíčků na muffiny, popřípadě dejte do formy na muffiny papírové košíčky.
- Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici, jedlou sodu, muškátový oříšek a sůl.
- V samostatné misce rozšlehejte vejce, dokud nebudou světlá a nadýchaná. Postupně zašlehejte hnědý cukr, až je směs hustá a bledá. Vmíchejte olej a vanilkový extrakt.
- Jemně vmíchejte mokré ingredience do suchých, dokud se nespojí. Přidejte nastrouhanou mrkev a nasekané vlašské ořechy.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do 12 košíčků na muffiny.
- Pečte 20-25 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu muffinu nevyjde čisté.
Hrnečkové recepty jsou obecně velmi oblíbené, protože nevyžadují zdlouhavé odměřování surovin. Za vyzkoušení stojí také hrníčkové americké lívance, recept je výborný.
Pro ty, kteří se vyhýbají živočišné stravě, je k dispozici spousta receptů na vegan lívance či veganské muffiny a jiné recepty. Hrníčkové americké lívance pak potěší všechny ostatní.