Co lze udělat z květáku a komu škodí?

Květák si prošel zajímavou kulinářskou cestou. Kdysi byl přehlížen a považován pouze za hořkou zeleninu, později se díky své chuti a všestrannosti dostal na gastronomické výsluní. Jak využít květák v kuchyni a kdo by se mu měl vyhnout?

SHRNUTÍ ČLÁNKU

Květák je potravina s nízkým obsahem kalorií a sacharidů a značným zastoupením vitamínů a minerálů.

Květák by neměli konzumovat lidé s poruchami štítné žlázy a osoby užívající léky na srážení krve.

Lze ho vařit, péct, vařit v páře nebo v mikrovlnné troubě, přidávat do salátů a polévek nebo používat jako alternativu k bramborám, obilovinám či rýži.

Květák patří do skupiny brukvovité zeleniny a je blízce příbuzný brokolici, kapustě a zelí. Ve zralém stavu je obvykle bílý, ovšem jeho barva může být od krémové přes zelenou a fialovou až po oranžovou.

Proč je květák vhodnou složkou jídelníčku?

Odborníci na výživu květák velmi chválí pro jeho výživovou hodnotu. Je to potravina s nízkým obsahem kalorií a sacharidů a díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů je skvělým způsobem, jak obohatit svůj jídelníček živinami. Květák vitamíny a minerály poskytuje ve štědrém množství.

Co se týče obsahu vápníku, obsahuje ho květák více než ostatní brukvovitá zelenina. Lze v něm nalézt i draslík, hořčík a mangan. Květák je také velmi dobrým zdrojem vlákniny a díky vysokému obsahu dalších živin je vynikající pro zdraví imunitního systému.

Květák v kuchyni

Z hlediska chuti je květák poměrně neutrální, takže se při vaření dobře mísí s ostatními chutěmi. Lze ho vařit, péct, vařit v páře nebo v mikrovlnné troubě, přidávat do salátů a polévek nebo používat jako alternativu k bramborám, obilovinám či rýži. Po uvaření je květák křehký a má jemnou oříškovou chuť.

Díky své univerzálnosti si květák získal oblibu jako „květáková rýže„. Tento pokrm je oblíbený mezi domácími kuchaři, kteří dbají na zdraví a chtějí omezit sacharidy. Jeho příprava je jednoduchá. Květák se nastrouhá a poté osmaží na másle s česnekem, cibulí a dalším kořením, nebo se může podávat syrový a bez přílohy.

Lze z něj udělat i spoustu jiných pokrmů od těch zdravých až po méně zdravé formy. Pro ty, co se snaží o zdravý jídelníček, lze připravit pečený květák nebo vyzkoušet grilovaný květák. Existují také květákové placky. Smažený květák – recept je jednoduchý a v Česku velmi oblíbený.

Květák vitamíny rozhodně nešetří.

Jak vybrat ten správný?

Při výběru květáku je důležité všímat si, jak vypadá. Měl by mít pevné růžičky bez hnědých skvrn. Listy by měly být jasně zelené a křupavé a stonky, pokud jsou přítomny, by měly být pevné. Doma by se měl skladovat v uzavřeném sáčku v chladničce. Obvykle vydrží týden.

Pro koho není květák vhodný?

Květák je brukvovitá zelenina, na které si pochutnává mnoho lidí, ovšem existují jedinci, kteří by ho jíst neměli. První takovou skupinou jsou lidé s poruchami štítné žlázy. Květák obsahuje sloučeniny, jako jsou goitrogeny a thiokyanáty, které mohou narušovat správnou funkci štítné žlázy.

Druhou skupinou jsou lidé, kteří mají potíže s trávením květáku z důvodu skutečné fyzické nesnášenlivosti této zeleniny. Ta se může projevovat nadýmáním, břišními potížemi nebo jinými zažívacími problémy.

Třetí skupinou osob, které by se měly vyhnout konzumaci květáku, jsou osoby užívající léky na srážení krve. Květák je bohatý na vitamin K, živinu důležitou pro správnou srážlivost krve. Konzumace velkého množství květáku při užívání těchto léků může zvýšit hladinu vitaminu K příliš vysoko, což vede ke zvýšení rizika krvácení.

Těmto jedincům se doporučuje, aby se poohlédli po jiné zelenině, která jejich tělu dodá důležité živiny. Strava bez květáku by neměla být důvodem k obavám. Různé druhy zeleniny a bohatý výběr stále dává mnoho možností, aby byla zachována zdravá a vyvážená strava.

Konzumace různých druhů zeleniny namísto velkého množství jednoho druhu zeleniny může snížit riziko vzniku nedostatku živin a riziko některých zdravotních potíží.

Květák je oblíbený u vegetariánů, zamilují si jej i milovníci masa.

3 tipy na oběd z květáku

Zdravý oběd nemusí být nudný. S narůstajícím trendem veganské a vegetariánské stravy je nyní více možností, jak si pochutnat na jídle zaměřeném na zeleninu, než kdy dříve.

Květák, vitamíny a výživové hodnoty tomu skvěle nahrávají. Květák je jednou z nejuniverzálnějších a nejvýživnějších zelenin, nehledě na to, že jeho jemná chuť se dá upravit na mnoho způsobů.

A protože každý zná smažený květák, recepty na něco jiného mohou přijít vhod. Zde jsou tři tipy, které pomohou připravit chutný květákový oběd.

Nejlepší zapečený květák

Zapečený květák může být skvělým doplňkem každého oběda. Základem je nakrájet květák na růžičky a ochutit jej solí, pepřem, česnekovým práškem a olivovým olejem. Poté ho pečte na vymaštěném plechu v předehřáté troubě asi 25 minut.

Do toho nejlepšího zapečeného květáku se musí přidat i další ingredience, například parmazán, sušené bylinky nebo rajčatová omáčka.

Květák by neměl mít hnědé skvrny a měl by být co nejčerstvější.

Grilovaný květák

Je-li v plánu lehký oběd, lze květák ugrilovat. Růžičky květáku marinovat ve směsi olivového oleje, česneku, soli a pepře a poté grilovat, dokud lehce nezhnědnou. Grilovaný květák se hodí k další čerstvé zelenině nebo obilovinám.

Grilovanému květáku dodá spoustu chuti posypání sýrem a nakrájenými čerstvými bylinkami.

Pečený květák

Pečení květáku je skvělý způsob, jak získat komplexní chutě v jednom pokrmu. Stačí obalit růžičky květáku v olivovém oleji a oblíbeném koření. Poté ho péct v troubě předehřáté na 200 stupňů asi dvacet minut nebo dokud nezíská zlatohnědou barvu. Pečený květák se dobře hodí i k dalším pokrmům, jako jsou smažená jídla a kari.

© 2024 MZ.cz | Nakódoval Leoš Lang