Zpětný leasing – nemovitosti, auta

zpětný leasing

Zpětný leasing je finanční nástroj, který umožňuje firmám a jednotlivcům uvolnit kapitál z vlastního majetku, aniž by museli svůj majetek definitivně prodat. Tento proces zahrnuje prodej majetku leasingové společnosti s následným zpětným pronájmem na určitou dobu. Výsledkem je, že původní vlastník získá okamžitý finanční obnos, a zároveň může nadále využívat daný majetek pro své podnikání nebo osobní potřeby.

Zpětný leasing se často využívá v situacích, kdy je potřeba rychle získat hotovost, například pro investice do rozvoje podnikání, splacení dluhů nebo překlenutí krátkodobých finančních potíží. Tento finanční nástroj může být aplikován na různé druhy majetku (nemovitosti, vozidla, stroje a další cenná aktiva). Díky tomu se stal oblíbenou volbou pro podnikatele i jednotlivce.

Jedním z hlavních přínosů zpětného leasingu je možnost zachování kontroly nad majetkem. Nicméně tento finanční nástroj nese i určitá rizika. Je důležité pečlivě zvážit všechny aspekty zpětného leasingu a konzultovat tento krok s odborníky na finanční plánování. Co očekávat od zpětného leasingu? Jaké jsou hlavní klady a zápory zpětného leasingu? Má nějaké druhy?

Shrnutí článku

Zpětný leasing je finanční nástroj, který umožňuje vlastníkům majetku získat okamžitý finanční obnos bez toho, aby ztratili možnost ho využívat.

Lze si vybrat z různých typů zpětných leasingů, které vyhovují specifickým potřebám a situacím jak jednotlivců, tak podniků.

Zpětný leasing nemovitostí umožňuje vlastníkům nemovitostí získat peníze bez toho, aniž by museli opustit své prostory.

Zpětný leasing auta umožňuje vlastníkům vozidel prodat vůz leasingové společnosti a poté si pronajmout totéž auto.

V České republice je zpětný leasing nabízen řadou finančních institucí, leasingových společností a bank.

V ČR nabízí zpětný leasing i nebankovní společnosti jako Acema.

Co je to zpětný leasing?

Zpětný leasing je finanční nástroj, který umožňuje vlastníkům majetku získat okamžitý finanční obnos bez toho, aby ztratili možnost ho využívat. Proces zpětného leasingu zahrnuje dva hlavní kroky: nejprve vlastník prodá svůj majetek leasingové společnosti a následně si tento majetek od stejné společnosti pronajme zpět na předem dohodnutou dobu a za stanovené podmínky.

Tento typ leasingu je často využíván firmami, které potřebují rychle získat kapitál, aniž by přišly o svoje provozní vybavení nebo nemovitosti. Hlavní výhodou zpětného leasingu je možnost uvolnit kapitál z majetku, aniž by došlo k přerušení provozu nebo ztrátě klíčového vybavení. To je zvlášť užitečné v situacích, kdy je potřeba rychle získat finance pro přežití nebo expanzi podniku.

Je důležité si uvědomit, že zpětný leasing přináší také závazek ve formě pravidelných leasingových splátek, které mohou být vyšší než běžné úvěrové splátky. Proto je nezbytné důkladně zhodnotit finanční situaci a dlouhodobé cíle před tím, než se podnik nebo jednotlivec rozhodne pro tento finanční nástroj.

Druhy zpětných leasingů

Zpětný leasing je tedy flexibilní finanční nástroj, který může být aplikován na různé druhy majetku. Klienti si mohou vybrat z různých typů zpětných leasingů, které jsou navrženy tak, aby vyhovovaly specifickým potřebám a situacím jak pro podniky, tak i jednotlivce.

1. Zpětný leasing nemovitostí

Tento typ zpětného leasingu je určen pro komerční i rezidenční nemovitosti (kancelářské budovy i rodinné domy). Vlastník nemovitosti prodá svou budovu nebo pozemek leasingové společnosti a následně si tuto nemovitost pronajme zpět.

Tento přístup umožňuje firmám uvolnit kapitál z nemovitostí, které vlastní, aniž by musely měnit svou polohu nebo přerušovat provoz. Zpětný leasing nemovitostí je oblíbená volba pro podniky, které chtějí investovat do rozšíření nebo modernizace svých aktivit.

2. Zpětný leasing vozidel

Zpětný leasing vozidel je běžně využíván dopravními společnostmi a firmami s rozsáhlým vozovým parkem. Firma prodá svá vozidla leasingové společnosti a následně je pronajme zpět. Tento typ leasingu umožňuje firmám získat okamžitou hotovost, kterou mohou použít na jiné investice nebo provozní náklady, zatímco stále mohou pokračovat v používání svých vozidel bez přerušení.

3. Zpětný leasing strojů a zařízení

Pro výrobní a průmyslové podniky je zpětný leasing strojů a zařízení velmi užitečný. Firmy mohou prodat své výrobní linky, těžké stroje nebo jiná zařízení leasingové společnosti a následně si je pronajmout zpět. Tento druh leasingu poskytuje firmám finanční prostředky pro investice do nových technologií nebo rozšíření podniku, aniž by ztratily přístup ke svému klíčovému vybavení.

4. Zpětný leasing technologického vybavení

Tento typ zpětného leasingu se týká technologického vybavení, jako jsou počítače, servery a jiná IT infrastruktura. Firmy, které intenzivně využívají technologie, mohou prodat své vybavení leasingové společnosti a poté si ho pronajmout zpět. Díky tomu získají finanční prostředky třeba pro další rozvoj, zatímco stále mají přístup k nezbytnému technologickému vybavení.

Každý z těchto druhů zpětného leasingu (ať už zpětný leasing nemovistí, tak i zpětný leasing vozidel) nabízí vlastní výhody a je vhodný pro různé typy podniků a situace. Výběr správného typu závisí na konkrétních potřebách a strategických cílech firmy nebo jednotlivce.

Zpětný leasing nemovitostí

Ještě jednou. Zpětný leasing nemovitostí umožňuje vlastníkům nemovitostí získat peníze bez toho, aniž by museli opustit své prostory. Toto finanční řešení vybírají jednotlivci nebo podniky, které potřebují získat peníze pro další investice, splácení dluhů či rozvoj, avšak nechtějí/nemohou si dovolit ztratit kontrolu nad svými prostory. Jak funguje zpětný leasing nemovitostí?

1. Prodej nemovitosti leasingové společnosti

Vlastník nemovitosti prodá svou budovu nebo pozemek leasingové společnosti za dohodnutou cenu. Cena obvykle odpovídá tržní hodnotě nemovitosti.

2. Pronájem nemovitosti zpět

Současně se s prodejem uzavře leasingová smlouva mezi vlastníkem a leasingovou společností, která mu umožňuje pokračovat v užívání nemovitosti. Vlastník tak získá právo užívat nemovitost na základě dlouhodobé nájemní smlouvy, v níž jsou napsány podmínky nájmu včetně výše měsíčních splátek a délky trvání smlouvy.

3. Uvolnění kapitálu

Prostřednictvím této transakce získá vlastník okamžitou hotovost, kterou může použít podle svých potřeb. Tento kapitál může být investován různými způsoby, například do rozšíření podnikání, modernizace vybavení, splacení dluhů nebo jiných strategických cílů.

Zpětný leasing nemovitostí může být prospěšný pro některé firmy nebo jedince. Navíc nabízí několik výhod, kterými jsou:

  • Rychlý přístup k hotovosti: Jednou z hlavních výhod je okamžité získání finančních prostředků, aniž by podnik musel čekat na schválení úvěru nebo jiných složitých finančních procesů.
  • Zachování užívání nemovitosti: Podnik nebo jednotlivec může nadále využívat své provozní prostory bez přerušení.
  • Optimalizace finančního hospodářství: Získané prostředky mohou být využity k optimalizaci finančního hospodářství, což může vést k lepšímu cash flow a schopnosti rychle reagovat na nové obchodní příležitosti. V případě jedinců získané peníze mohou posloužit k zaplacení výdajů.

Na druhou stranu je nutné zamyslet se i nad zápory, které zpětný leasing nemovitostí má:

  • Dlouhodobé náklady: Nájemní splátky mohou být vyšší než běžné úvěrové splátky, což může zvýšit dlouhodobé náklady na užívání nemovitosti.
  • Ztráta vlastnictví: Jednotlivec/firma ztrácí vlastnictví, což může být nevýhodou z hlediska dlouhodobé hodnoty majetku.
  • Riziko nesplacení: Pokud jednotlivec/podnik není schopen splácet nájemné, může dojít ke ztrátě užívacích práv a nutnosti opustit prostory.

Zpětný leasing nemovitostí je efektivním nástrojem pro firmy, které hledají způsob, jak optimalizovat své finanční zdroje, aniž by ztratily kontrolu nad svými klíčovými aktivy. Využívá se v různých odvětvích včetně výroby, maloobchodu, služeb a logistiky.

V praxi třeba výrobní podnik může prodat svou tovární budovu a získat prostředky na modernizaci výrobních linek, zatímco obchodní řetězec může uvolnit kapitál z prodeje svých obchodních prostor a investovat do expanze do nových lokalit.

Zpětný leasing auta

Zpětný leasing auta umožňuje vlastníkům vozidel prodat vůz leasingové společnosti a následně si pronajmout totéž auto. Tento typ leasingu je atraktivní pro firmy s rozsáhlými vozovými parky, avšak může být výhodný i pro jednotlivce, kteří potřebují rychlý přístup k finančním prostředkům. Zpětný leasing auta funguje v několika krocích?

  • Prodej vozidla leasingové společnosti: Vlastník vozidla prodá své auto leasingové společnosti za dohodnutou cenu, která obvykle odpovídá aktuální tržní hodnotě vozidla.
  • Pronájem vozidla zpět: Po prodeji uzavře vlastník s leasingovou společností leasingovou smlouvu, která mu umožňuje vozidlo nadále užívat. Tato smlouva stanoví podmínky leasingu včetně výše měsíčních splátek a délky trvání leasingu.
  • Uvolnění kapitálu: Prostřednictvím transakce získá vlastník okamžitou hotovost, kterou může použít podle svých potřeb.

Výhody zpětného leasingu auta jsou stejné jako u zpětného leasingu nemovitosti:

  • Okamžitý přístup k hotovosti: Rychlé získání finančních prostředků bez zdlouhavých schvalovacích procesů.
  • Zachování užívání vozidla: Vlastník může nadále využívat své vozidlo.
  • Flexibilita: Zpětný leasing poskytuje flexibilitu v řízení financí a umožňuje přizpůsobit splátky aktuálním finančním možnostem vlastníka.

Nevýhody jsou opět totožné se zpětným leasingem nemovitosti. Je třeba brát v potaz:

  • Vyšší dlouhodobé náklady: Leasingové splátky mohou být vyšší než běžné úvěrové splátky, což může zvýšit dlouhodobé náklady na užívání vozidla.
  • Ztráta vlastnictví: Vlastníkovi používané vozidlo přestane patřit.
  • Riziko nesplacení: V případě neschopnosti splácet může dojít ke ztrátě užívacích práv a auto bude odebráno.

O zpětný leasing auta žádají jak jednotlivci, tak podniky. Zpětný leasing auta je vhodný pro ty, kteří potřebují finanční injekci a mohou prodat svoje osobní auto. Dále o něj žádají dopravní společnosti s rozsáhlými vozovými parky, jako jsou logistické a kurýrní služby, nebo malé až středně velké podniky, které potřebují rychlý přístup k hotovosti.

TIP: Pro schválení leasingové smlouvy je většinou vyžadována tzv. akontace. Akontace slouží jakožto předběžná platba, která o kupujícím dokazuje, že je schopen leasing splácet.

Poskytovatelé zpětného leasingu v České republice

V České republice je zpětný leasing nabízen řadou finančních institucí, leasingových společností a bank. Tyto společnosti poskytují různé formy zpětného leasingu, které jsou přizpůsobeny specifickým potřebám klientů.

  • Česká spořitelna

Česká spořitelna nabízí širokou škálu finančních služeb včetně zpětného leasingu prostřednictvím své dceřiné společnosti Česká spořitelna Leasing. Zpětný leasing poskytuje na nemovitosti, vozidla i technologické vybavení.

  • ČSOB Leasing

ČSOB Leasing je významným hráčem na trhu leasingových služeb v České republice. Nabízí zpětný leasing různých typů majetku včetně vozidel, strojů a nemovitostí.

  • UniCredit Leasing

UniCredit Leasing, součást mezinárodní finanční skupiny UniCredit, nabízí zpětný leasing jako jednu ze svých klíčových služeb. Firma poskytuje zpětný leasing komerčních nemovitostí, vozidel a výrobního vybavení.

  • Raiffeisen Leasing

Raiffeisen Leasing, dceřiná společnost Raiffeisenbank, je dalším významným poskytovatelem zpětného leasingu v ČR. Firma nabízí komplexní zpětný leasing pro různé druhy majetku.

  • SG Equipment Finance (SGEF)

SG Equipment Finance je součástí mezinárodní bankovní skupiny Société Générale a specializuje se na financování podniků prostřednictvím leasingu. SGEF nabízí zpětný leasing strojů, technologického vybavení a komerčních nemovitostí. Společnost se vyznačuje silným zázemím a schopností poskytovat finanční řešení na míru různým odvětvím průmyslu.

Tyto společnosti poskytují různé formy zpětného leasingu a nabízejí různé podmínky, takže je důležité pečlivě zvážit, který poskytovatel nejlépe vyhovuje konkrétním potřebám a cílům jednotlivce nebo firmy. Před uzavřením smlouvy se doporučuje konzultace s finančními poradci a pečlivé porovnání nabídek.

Pokud jednotlivcům nebo firmám nevyhoví finanční instituce, leasingové společnosti či banky, mohou se obrátit na nebankovní společnosti, třeba jako je Acema.

Zpětný leasing Acema – zkušenosti a recenze

Acema je jedním z předních poskytovatelů nebankovních finančních služeb v České republice. Specializuje se na poskytování úvěrů, konsolidaci půjček a zpětný leasing nemovitostí. Tento finanční produkt je určen jak pro podniky, tak pro jednotlivce, kteří potřebují rychlý přístup k hotovosti, a zároveň chtějí nadále využívat svůj majetek.

Zpětný leasing od společnosti Acema patří mezi oblíbené finanční produkty na českém trhu, zejména díky své flexibilitě a rychlosti zpracování. Zkušenosti a recenze s Acema zpětným leasingem nasvědčují jak pozitivní, tak negativní podmínky.

První krok k získání zpětného leasingu nemovitosti od společnosti Acema.

Lidé v recenzích Acema zpětného leasingu poukazjí na rychlejší přístup v porovnání s tradičními bankami. Dále si zákazníci chvíli jednoduchost a srozumitelnost procesu uzavření zpětného leasingu. V neposlední řadě lidé se záznamem v registru poukazují na to, že bylo vyhověno jejich žádosti, přestože by je tradiční banka odmítla.

Na druhé straně se v recenzích Acema zpětného leasingu objevují i negativní zkušenosti. Někteří zákazníci poukazují na vyšší úrokové sazby a poplatky, než jaké by dostali od banky. To představuje celkově vyšší náklady na financování ve srovnání s tradičními bankovními úvěry.

Jiní zákazníci uvedli, že komunikace s Acema nebyla vždy ideální a že by uvítali větší přehlednost o podmínkách a poplatcích spojených s leasingem.

Hlavním negativem je ztráta vlastnictví majetku. Nebankovní společnosti schválně poskytují svoje finanční produkty lidem s nízkou bonitou, kteří mají špatnou peněžní historii. Jak poznamenávají někteří zákazníci, kvůli neschopnosti splácet přišli o svůj majetek kvůli zpětnému leasingu. Za to však nelze kritizovat společnost, nýbrž dlužníka.

Před uzavřením smlouvy je nutné přečíst si všechny podmínky a porozumět jim. Ve špatné finanční situaci jinak zpětný leasing může uškodit, nikoliv pomoci.

© 2024 MZ.cz | Nakódoval Leoš Lang