Půjčka po insolvenci nebo exekuci – kde opravdu půjčí?

Půjčka po insolvenci může být pro mnoho lidí klíčovým nástrojem pro obnovení finanční stability a normálního života po obtížném období. Insolvence je právní proces, který má za cíl pomoci jednotlivcům nebo firmám vypořádat se s dluhy, které již nejsou schopni splácet. Tento proces má však své dlouhodobé dopady.

Insolvence, lidově nazývaná bankrot, představuje pro dlužníky náročný životní úsek plný stresu a nejistoty. Po jejím ukončení se však otevírá šance na nový začátek a budování bezdlužného života. Jedním z nástrojů, které v tomto procesu mohou hrát důležitou roli, je půjčka po insolvenci.

Získat úvěr po insolvenci není tak jednoduché. Banky v tomto ohledu obvykle kladou přísnější požadavky na bonitu klienta a negativní záznam v insolvenčním rejstříku představuje pro schválení žádosti překážku. To ovšem neznamená, že neexistují žádné možnosti.

SHRNUTÍ ČLÁNKU

Insolvence je stav, kdy dlužník není schopen splácet své dluhy.

Získat půjčku po insolvenci je možné až po jejím ukončení.

Některé nebankovní společnosti nabízejí půjčky po insolvenci ihned.

Půjčky v insolvenci jsou velmi rizikové a nedoporučují se.

Při žádosti o půjčku je potřeba mít u sebe doklady o příjmech, výdajích a dalších finančních závazcích.

Vytvoření a dodržování finančního plánu může pomoci lépe řídit své finance a připravit se na splácení půjčky.

Půjčka po insolvenci

Získat půjčku po insolvenci je možné až po jejím ukončení. V případě oddlužení to znamená po 3 až 5 letech, v případě konkurzu ihned po jeho skončení. Je však nutné počítat s tím, že banky obvykle dlužníkům po insolvenci půjčky neposkytují. Důvodem je negativní záznam v insolvenčním rejstříku, který pro ně představuje vysoké riziko.

Příklady půjček po insolvenci:

  • Půjčka 20000 Kč – ideální řešení pro lidi, co potřebují menší částku na krátkodobé výdaje. Půjčku je možné získat od nebankovních společností, které se specializují na malé půjčky.
  • Půjčka 300000 Kč – vhodná volba pro lidi, co naopak potřebují větší částku na dlouhodobé investice nebo konsolidaci dluhů. Půjčku lze získat od nebankovních společností nebo kreditních unií.

Půjčka po insolvenci může být obtížně dosažitelná, nicméně není tak úplně nemožná. Existuje několik možností, jak získat úvěr i po ukončení insolvenčního řízení. Klíčem je hledat správné typy půjček a porozumět jejich podmínkám.

Některé nebankovní společnosti nabízejí půjčky po insolvenci ihned, což znamená, že žadatel může získat peníze velmi rychle po podání žádosti. Tyto půjčky jsou často krátkodobé a mají vyšší úrokové sazby, což je kompenzace za vyšší riziko, které poskytovatelé půjček nesou.

Půjčka v insolvenci, v exekuci

Půjčka v insolvenci je půjčka, kterou lze získat i během trvání insolvenčního řízení. Tyto půjčky jsou velmi rizikové a nedoporučují se. I když někteří nebankovní poskytovatelé takové půjčky nabízí, úrokové sazby jsou u nich extrémně vysoké a doba splatnosti velmi krátká.

Pokud je člověk v exekuci, může být pro něj získání půjčky ještě obtížnější. Některé nebankovní společnosti však nabízejí půjčky i osobám v exekuci, i když za velmi nevýhodných podmínek.

Uzavřením půjčky v insolvenci se dlužník může dostat do ještě větších finančních problémů.

Nebankovní půjčky, kde opravdu půjčí…

Nebankovní půjčky jsou často dostupnější pro osoby po insolvenci než tradiční bankovní úvěry. Tyto půjčky jsou poskytovány soukromými společnostmi, které nejsou tak přísné na úvěrovou historii jako banky. Mezi hlavní výhody nebankovních půjček patří rychlé schválení a méně přísné požadavky na žadatele.

Malé nebankovní půjčky mohou být vhodným řešením pro osoby, které potřebují menší částku peněz na překlenutí krátkodobých finančních potíží. Tyto půjčky jsou obvykle rychle dostupné a jejich splácení je rozloženo do kratšího časového období.

Pokud člověk potřebuje větší částku peněz a delší dobu na splácení, dlouhodobá půjčka pro dlužníky může být vhodnou volbou. Tyto půjčky jsou navrženy tak, aby poskytly dlužníkům dostatek času na splácení dluhu v menších měsíčních splátkách.

Půjčka na splátky pro dlužníky je dalším typem půjčky, který může být dostupný osobám po insolvenci. Tato půjčka umožňuje rozložení splátek do delšího časového období, což může usnadnit jejich splácení.

Jak získat půjčku po insolvenci a kde si půjčit?

Získání půjčky po insolvenci vyžaduje pečlivou přípravu a trpělivost. Po ukončení insolvenčního řízení je důležité začít pracovat na zlepšení své úvěrové historie. To zahrnuje pravidelné splácení všech stávajících dluhů a zodpovědné používání úvěrových produktů.

Žadatel by se měl zaměřit především na půjčky, které jsou určeny pro osoby s horší úvěrovou historií, jako jsou nebankovní půjčky nebo půjčky od kreditních unií. Před definitivním rozhodnutím pro konkrétní půjčku by si měl porovnat nabídky od různých poskytovatelů, aby našel tu nejvýhodnější.

  • Nebankovní společnosti: Tyto společnosti nabízejí různé typy půjček pro osoby s horší úvěrovou historií.
  • Půjčky od rodiny a přátel: Toto může být nejméně riziková varianta, pokud má žadatel rodinu nebo přátele, kteří mu mohou pomoci.
  • Online půjčky: Existuje mnoho online poskytovatelů půjček, kteří nabízejí rychlé a snadné možnosti úvěru.
  • Kreditní unie: Některé kreditní unie mohou být ochotné poskytnout úvěr i osobám po insolvenci.

Kromě klasických půjček lze zvážit i jiné možnosti financování. Pokud má člověk důvěru a podporu ve své rodině nebo mezi přáteli, může to být nejlevnější a nejméně riziková možnost. Výhodné úvěrové produkty nabízí také mnoho kreditních unií či mikrofinanční instituce, které poskytují menší půjčky.

Při žádosti o půjčku je potřeba mít u sebe doklady o příjmech, výdajích a dalších finančních závazcích.

Co udělat před sjednáním půjčky?

Před podáním žádosti o půjčku je důležité pečlivě zhodnotit svou aktuální finanční situaci, zjistit, kolik přesně bude potřeba si půjčit, a ujistit se, že bude člověk opravdu schopen pravidelně splácet.

Vytvoření a dodržování finančního plánu může pomoci lépe řídit své finance a připravit se na splácení půjčky. Finanční plán by měl zahrnovat:

  • Rozpočet: Plánování příjmů a výdajů pro efektivní řízení svých financí.
  • Úspory: Vytváření rezervy pro neočekávané výdaje pro vyhnutí se dalšímu zadlužení.
  • Splátkový kalendář: Přehledný plán splátek všech finančních závazků.

Úvěrová historie žadatele je klíčovým faktorem při schvalování půjčky. Po insolvenci je důležité pracovat na jejím zlepšení například pravidelným splácením či používáním kreditních karet. Především je však důležité se vyhnout dalším dluhům.

Při hledání půjčky po insolvenci je důležité obrátit se pouze na důvěryhodné poskytovatele půjček a vyhnout se podezřelým nabídkám a podvodníkům, kteří slibují snadné schválení půjčky bez ohledu na úvěrovou historii. V případě nejasností může být užitečné konzultovat svou situaci s finančním poradcem.

Je dobré předem zjistit, zda je možné půjčku splatit předčasně a bez sankcí. Předčasné splacení může ušetřit peníze na úrocích, pokud bude žadatel schopen splatit půjčku dříve, než se očekávalo.

TIP: Některé půjčky mohou zahrnovat pojištění, které chrání věřitele v případě, že nebudou schopni splácet. Toto pojištění může zvýšit náklady na půjčku, zároveň však může poskytnout dodatečnou ochranu.

Stabilní a dostatečný příjem zvyšuje šanci na schválení půjčky.

Jak zvýšit šance na schválení půjčky?

Klíčový je výběr vhodného poskytovatele – žadatel by se měl koukat po poskytovatelích půjček, kteří mají zkušenosti s poskytováním úvěrů osobám po insolvenci. Nebankovní společnosti a kreditní unie mohou být v tomto ohledu flexibilnější než tradiční banky.

Pokud má žadatel někoho, kdo je ochoten být spolužadatelem nebo ručitelem, může to výrazně zvýšit jeho šance na schválení půjčky. Ručitel poskytuje záruku, že úvěr bude splacen, což může uklidnit obavy věřitelů.

Při žádosti o půjčku je důležité poskytnout důkazy o svých příjmech. Stabilní a dostatečný příjem zvyšuje šanci na schválení půjčky.

Kde hledat pomoc?

Nezisková sdružení zaměřená na pomoc dlužníkům jsou organizace, které mohou lidem v insolvenci poskytnout bezplatné poradenství, pomohou se sestavením rozpočtu a případně zprostředkují kontakt na spolehlivého poskytovatele půjčky. Mezi renomované organizace patří například Rubikon Centrum, Sdružení dlužníků ČR nebo Člověk v tísni.

S posouzením finanční situace, s výběrem vhodné půjčky a s nastavením splátkového kalendáře může pomoci také odborný finanční poradce. Stejně tak i mnoho bank a nebankovních společností nabízí informační linky, kde zodpoví dotazy ohledně produktů a podmínek půjček.

Co je to insolvence?

Insolvence je stav, kdy dlužník není schopen splácet své dluhy. Tento stav může vést k zahájení insolvenčního řízení, které má za cíl spravedlivě rozdělit majetek dlužníka mezi jeho věřitele. Insolvenční řízení může probíhat buď jako konkurz, nebo jako oddlužení.

Existují dva základní typy insolvenčního řízení:

  • Oddlužení: Dlužník se zavazuje splácet dluhy po dobu 3 až 5 let* formou srážek ze mzdy. Pokud v tomto období splní stanovené podmínky, zbývající dluhy mu budou prominuty.
  • Konkurz: Majetek dlužníka je zlikvidován a výtěžek z prodeje je rozdělen mezi věřitele. Dlužník má i po skončení konkurzu nadále dluhy, pokud je nesplatila zpeněžení majetku.

*V roce 2024 byla schválena novela insolvenčního zákona, na základě které se zkracuje délka oddlužení z 5 let na 3.

I když insolvence může poskytnout úlevu od nesnesitelných dluhů, má také své nevýhody. Po zahájení insolvenčního řízení bude jedinec automaticky zapsán v registru dlužníků, což může negativně ovlivnit schopnost získat úvěr v budoucnu. Banky a finanční instituce jsou navíc obvykle velmi opatrné při poskytování půjček osobám po insolvenci.

V rámci insolvenčního řízení může dojít k prodeji majetku za účelem uspokojení věřitelů. Insolvenční řízení může trvat několik let, během kterých jsou finance pod přísnou kontrolou. Dlužník nemůže bez souhlasu insolvenčního správce nakládat se svým majetkem, například ho prodat nebo darovat. Insolvenční řízení je pro dlužníka navíc psychicky náročné a stresující.

Důležité je zvážit své možnosti

Půjčka po insolvenci může být obtížná, nicméně není nemožná. Například zřízení chráněného účtu může zvýšit důvěryhodnost v očích věřitelů, protože prokazuje snahu o zodpovědné hospodaření s financemi.

Důležité je být dobře informován o svých možnostech a pečlivě zvážit všechny dostupné nabídky. Nebankovní půjčky, půjčky na splátky pro dlužníky a další typy půjček mohou být užitečnými nástroji pro obnovení finanční stability po ukončení insolvenčního řízení.

Je důležité pamatovat, že každý úvěr je závazek, který je třeba splácet. Proto je vždy nutné důkladně zvážit své možnosti a schopnosti půjčku splácet.

© 2024 MZ.cz | Nakódoval Leoš Lang