Pigmentové skvrny – jak vypadají, kde se vyskytují a jak je odstranit?

Pigmentové skvrny, nazývané také hyperpigmentace, jsou běžným jevem, který postihuje lidi všech věkových kategorií a typů pleti. Jedná se o oblasti kůže, které se liší barvou od okolní pleti.

Obsah článku:

Pigmentové skvrny na obličeji a pigmentové skvrny na těle

Pigmentové skvrny na zubech

Pigmentové skvrny po akné

Co opravdu funguje na pigmentové skvrny

Pigmentové skvrny mohou mít různé tvary a velikosti a mohou se lišit barvou od světle hnědé až po černou.

Pigmentové skvrny na obličeji a pigmentové skvrny na těle

Pigmentové skvrny, odborně nazývané hyperpigmentace, trápí mnoho lidí. Jedná se o tmavě zbarvená místa na kůži, která vznikají v důsledku nadměrné produkce melaninu, hnědého pigmentu, jenž dodává pleti barvu.

Příčiny pigmentových skvrn

  • Nadměrné sluneční záření: UV záření stimuluje tvorbu melaninu, a proto se pigmentové skvrny nejčastěji objevují na místech nejvíce exponovaných slunci, jako je obličej, dekolt, ruce a předloktí.
  • Hormonální změny: Těhotenství, menopauza a užívání hormonální antikoncepce mohou vést k nerovnoměrnému rozložení melaninu a vzniku pigmentových skvrn.
  • Věk: S věkem klesá produkce kolagenu a elastinu, čímž se kůže stává tenčí a náchylnější k hyperpigmentaci.
  • Jizvy a záněty: Po poranění nebo zánětu kůže může docházet k nadměrné produkci melaninu a tvorbě pigmentových skvrn.
  • Léky: Některé léky, jako jsou antidepresiva a tetracyklinová antibiotika, mohou jako vedlejší účinek vyvolávat pigmentaci.
  • Genetika: Sklon k tvorbě pigmentových skvrn je dědičný.

Vznik pigmentových skvrn je komplexní proces, který ovlivňuje mnoho faktorů. Ačkoli se jedná o estetický problém, je důležité vědět, že pigmentové skvrny jsou obvykle neškodné.

Pigmentové skvrny mohou mít různé tvary a velikosti a mohou se lišit barvou od světle hnědé až po černou.

Jak vypadají pigmentové skvrny?

Mezi nejčastější typy pigmentových skvrn patří:

  • Stařecké skvrny (lentigo senilis): Hnědé až hnědočerné skvrny, které se objevují nejčastěji u starších osob na obličeji, rukou a dekoltu.
  • Sluneční skvrny (lentigo solaris): Menší, tmavě hnědé skvrny, které se vyskytují na místech vystavených slunci.
  • Melazma: Hnědé až šedomodré skvrny, které se objevují nejčastěji u žen v těhotenství nebo u osob užívajících hormonální antikoncepci.
  • Pozánětlivá hyperpigmentace: Skvrny, které vznikají po poranění nebo zánětu kůže.
  • Pihy: Jedná se o malé, hnědé skvrny, které se obvykle objevují na obličeji, ramenou a rukou. Pihy jsou způsobeny nadměrnou produkcí melaninu v reakci na sluneční záření.
  • Jaterní skvrny: Jaterní skvrny jsou velké, hnědé nebo šedé skvrny, které se obvykle objevují na rukou, obličeji a trupu. Jaterní skvrny jsou způsobeny kombinací faktorů, včetně stárnutí, slunečního záření a hormonálních změn.

Pigmentové skvrny jsou běžným jevem, zejména s přibývajícím věkem a zvýšenou expozicí slunečnímu záření.

Důležité

Pokud se na kůži objeví pigmentové skvrny, je důležité navštívit dermatologa, který stanoví diagnózu a doporučí vhodnou léčbu. Samoléčba pigmentových skvrn může být nebezpečná a vést k zhoršení stavu. Včasná diagnóza a léčba pigmentových skvrn může zabránit jejich šíření a zlepšit vzhled pleti.

Pigmentové skvrny sice nejsou vážným zdravotním problémem, avšak pro mnoho lidí představují kosmetický handicap. Existuje mnoho způsobů, jak jim předcházet a léčit je. Pokud někoho trápí pigmentové skvrny, měl by se obrátit na dermatologa.

Bílé pigmentové skvrny

Bílé pigmentové skvrny, nazývané také hypopigmentace, jsou méně časté než hyperpigmentace. Mohou být způsobeny:

  • Vitiligo: Toto autoimunitní onemocnění způsobuje ztrátu melaninu, pigmentu, který dává kůži barvu. Vitiligo se může objevit kdekoli na těle a může postihnout i vlasy a vousy.
  • Albinismus: Toto genetické onemocnění způsobuje nedostatek melaninu v kůži, vlasech a očích. Lidé s albinismem mají obvykle bílou kůži, bílé vlasy a světlé oči.
  • Leukodermie: Tato kožní porucha způsobuje ztrátu pigmentace v oblastech, které byly vystaveny slunečnímu záření, chemikáliím nebo teplu.

Pokud má člověk bílé pigmentové skvrny, neměl by váhat a obrátit se na dermatologa. Ten stanoví přesnou diagnózu a doporučí vhodnou léčbu.

Stařecké skvrny – hnědé až hnědočerné skvrny se objevují nejčastěji u starších osob na obličeji, rukou a dekoltu.

Pigmentové skvrny na zubech

Pigmentové skvrny na zubech trápí mnoho lidí. Mohou mít různé barvy, od žluté a hnědé až po černou, a jejich vznik způsobuje celá řada faktorů.

Mezi nejčastější patří:

  • Potraviny a nápoje: Káva, čaj, červené víno, ovocné džusy, tmavé limonády a kořeněná jídla obsahují pigmenty, které se mohou usazovat na zubech a způsobovat jejich zabarvení.
  • Kouření: Kouření je jedním z hlavních viníků vzniku pigmentových skvrn na zubech. Tabákový kouř obsahuje dehet a další škodlivé látky, které se usazují na zubech a způsobují jejich žloutnutí a hnědnutí.
  • Nedostatečná ústní hygiena: Pokud se zuby čistí nepravidelně nebo nesprávně, na jejich povrchu se hromadí plak a zubní kámen. Tyto usazeniny pak slouží jako živná půda pro bakterie, které produkují kyseliny a poškozují sklovinu. To může vést k zeslabení skloviny a pronikání pigmentů do hloubky zubu.
  • Věk: S věkem se zubní sklovina přirozeně ztenčuje, čímž se stává náchylnější k zabarvení.
  • Léky: Některé léky, jako jsou tetracykliny a minocyklin, mohou způsobovat pigmentaci zubů, zejména u dětí do 8 let věku.
  • Úrazy zubů: Úraz zubu může vést k odumření zubní dřeně. Odumřelá zubní dřeň pak časem ztmavne a může způsobit zbarvení zubu do šeda nebo hněda.

Pigmentové skvrny na zubech jsou nepříjemným estetickým problémem

Prevence pigmentových skvrn na zubech

  • Dodržovat správnou ústní hygienu: Čistit zuby dvakrát denně po dobu dvou minut měkkým zubním kartáčkem a fluoridovou zubní pastou. Nezapomenout používat také mezizubní kartáčky a zubní nit alespoň jednou denně.
  • Omezit konzumaci potravin a nápojů, které způsobují pigmentaci: Pokud si člověk chce zachovat bílé zuby, měl by omezit konzumaci kávy, čaje, červeného vína, ovocných džusů, tmavých limonád a kořeněných jídel. Pokud si je dopřeje, je dobré vypláchnout si po nich ústa vodou.
  • Omezit kouření: Kouření je jedním z hlavních viníků vzniku pigmentových skvrn na zubech. Pokud chce mít člověk zdravé a bílé zuby, měl by přestat kouřit.
  • Pravidelně navštěvovat zubního lékaře: Zubní lékař může provést profesionální čištění zubů a odstranit zubní plak a zubní kámen, které mohou způsobovat pigmentaci. Může také poradit s výběrem vhodných produktů pro ústní hygienu a doporučit bělící zubní pasty nebo gely.

Prevence je vždy lepší než léčba. Pravidelná péče o zuby zajistí krásný a zdravý úsměv po celý život.

Odstranění pigmentových skvrn na zubech

Pokud jsou na zubech pigmentové skvrny, existuje několik možností, jak je odstranit:

  • Bělení zubů: Bělení zubů je nejúčinnější metodou odstranění pigmentových skvrn. Existuje mnoho druhů bělení zubů, včetně bělení doma pomocí bělících past a gelů, bělení v ordinaci zubního lékaře a profesionálního bělení doma pod dohledem zubního lékaře.
  • Profesionální čištění zubů: Zubní lékař může provést profesionální čištění zubů, aby odstranil zubní plak a zubní kámen, které mohou způsobovat pigmentaci.
  • Veneers: Pokud jsou pigmentové skvrny hluboké nebo neodstranitelné bělením, zubní lékař může doporučit veneers. Veneers jsou tenké porcelánové skořápky, které se připevňují na přední stranu zubů, aby zakryly pigmentové skvrny a další nedokonalosti.

Před použitím jakýchkoli domácích prostředků je vhodná konzultace se zubním lékařem. Některé látky mohou být pro zuby škodlivé.

Prevence pigmentových skvrn na zubech je kombinací správné ústní hygieny, vyvážené stravy a pravidelných návštěv zubního lékaře. Díky správné péči je možné si udržet krásný a zdravý úsměv po celý život.

Sklon k tvorbě pigmentových skvrn může být dědičný.

Pigmentové skvrny po akné

Pigmentové skvrny po akné, odborně nazývané pozánětlivá hyperpigmentace, jsou tmavé nebo zbarvené skvrny na kůži, které se obvykle objevují po vymizení akné. Vznikají v důsledku nadměrné produkce melaninu, pigmentu, který dodává kůži barvu.

Příčiny

  • Zánět: Akné může poškodit kůži a vyvolat zánět. To aktivuje melanocyty, buňky kůže produkující melanin, které v postižené oblasti začnou produkovat nadměrné množství pigmentu.
  • Typ pleti: Lidé s tmavší pletí (fototypy IV-VI) jsou náchylnější k pigmentovým skvrnám po akné než lidé se světlou pletí.
  • Vystavování slunečnímu záření: UV záření zhoršuje hyperpigmentaci a zpomaluje hojení skvrn.

Pigmentové skvrny po akné jsou výsledkem komplexní reakce kůže na zánět a poškození. Kombinace genetických faktorů, typu pleti a vnějších vlivů, jako je sluneční záření, může ovlivnit jejich vznik a intenzitu.

Prevence

  • Léčba akné: Důkladná léčba akné snižuje riziko vzniku pigmentových skvrn.
  • Pozor na manipulaci s pupínky: Vymačkávání nebo škrábání pupínků může zánět zhoršit a zvýšit riziko pigmentace.

Díky prevenci se dá často předejít nebo alespoň minimalizovat vznik pigmentových skvrn po akné.

Domácí péče

  • Používat jemné čisticí prostředky: Pozor na drsné čisticí prostředky a peelingy, které mohou pokožku podráždit a zhoršit hyperpigmentaci.
  • Hydratovat: Pravidelně hydratovat pleť, aby se udržela zdravá a podpořilo se hojení.
  • Omezit kouření: Kouření zpomaluje hojení a může zhoršit hyperpigmentaci.

Pokud existují obavy z pigmentových skvrn po akné, je dobrá konzultace s dermatologem, který doporučí nejvhodnější léčbu pro daný typ pleti.

Důležité

Léčba pigmentových skvrn po akné může trvat několik měsíců až let. Je důležité být trpělivý a důsledně dodržovat pokyny lékaře.

Korejská kosmetika může pomoci v boji proti akné.

Samoléčba pigmentových skvrn může být nebezpečná a vést k zhoršení stavu.

Co opravdu funguje na pigmentové skvrny

Existuje mnoho způsobů, jak odstranit pigmentové skvrny, a to jak domácí, tak profesionální. Nejúčinnější metoda proto bude záviset na typu a závažnosti skvrn, typu dané pleti a osobních preferencích.

Jak odstranit pigmentové skvrny?

Zde je několik tipů, jak odstranit pigmentové skvrny.

Domácí léčba

  • Kosmetické přípravky: Existuje mnoho volně prodejných krémůsér a pleťových vod, které obsahují přísady, které pomáhají zesvětlit pigmentové skvrny. Mezi běžné účinné látky patří kyselina kojová, kyselina glykolová, kyselina azelová a vitamín C.
  • Citronová šťáva: Citronová šťáva je přírodní bělicí prostředek, který lze použít k zesvětlení pigmentových skvrn. Nanést na postižené místo šťávu z citronu a nechat 10-15 minut působit, poté opláchnout vodou. Opakovat 1-2krát denně.
  • Aloe vera: Aloe vera má protizánětlivé a zklidňující vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit pigmentové skvrny. Aplikovat gel z aloe vera přímo na postižené místo několikrát denně.
  • Jablečný ocet: Jablečný ocet je další kyselý prostředek, který může pomoci zesvětlit pigmentové skvrny. Smíchat stejné díly jablečného octa a vody a nanést na postižené místo vatovým tamponem. Nechat 15 minut působit a poté opláchnout vodou. Opakovat 1-2krát denně.

Účinnost domácí léčby může být individuální a výsledky nemusí být tak rychlé jako u profesionálních ošetření.

Profesionální léčba

  • Laserové ošetření: Laserové ošetření používá laserové paprsky k cílení na melanin v pigmentových skvrnách a jeho rozbití. Existuje mnoho různých typů laserů, které lze použít k léčbě pigmentových skvrn, a typ laseru, který je nejvhodnější, bude záviset na typu a závažnosti skvrn.
  • Intenzivní pulzní světlo (IPL): IPL je podobné laserovému ošetření, ovšem používá k cílení na melanin širší spektrum světla. IPL lze použít k léčbě pigmentových skvrn i dalších kožních problémů, jako jsou cévky a zarudnutí.
  • Chemický peeling: Chemický peeling používá kyseliny k odstranění vrchní vrstvy kůže. To může pomoci zesvětlit pigmentové skvrny a zlepšit celkovou strukturu a tón pleti.
  • Mikrodermabraze: Mikrodermabraze je druh mechanického peelingu, který používá k odstranění vrchní vrstvy kůže malé brusné krystaly. To může pomoci zesvětlit pigmentové skvrny a jizvy.
  • Bělení pleti: Existuje mnoho krémů a gelů s bělícími látkami, které mohou pomoci zesvětlit pigmentové skvrny.

Profesionální ošetření nabízí rychlejší a často trvalejší výsledky.

Prevence

Nejlepším způsobem, jak se zbavit pigmentových skvrn, je zabránit jim ve vzniku. Toho lze dosáhnout:

  • Nošením opalovacího krému s širokým spektrem SPF 30 nebo vyšším každý den: Opalovací krém pomáhá chránit pokožku před škodlivými UV paprsky, které mohou způsobovat pigmentové skvrny.
  • Vyhýbání se slunci během nejsilnějších hodin (10:00 – 16:00): Pokud člověk musí být na slunci, měl by nosit ochranný oděv a klobouk a nanášet opalovací krém každých dvě hodiny.
  • Nepoužívat solária: Solária vyzařují UV záření, které může způsobovat pigmentové skvrny a rakovinu kůže.
  • Pozor na hormonální změny: Pokud je to možné, být bez užívání hormonální antikoncepce a hormonální substituční terapii.
  • Nepoužívat produkty obsahující tabák: Kouření může zhoršit pigmentaci.
  • Jíst zdravou stravu: Jíst stravu bohatou na ovoce, zeleninu a celozrnné produkty. Tyto potraviny obsahují antioxidanty, které mohou pomoci chránit pokožku před poškozením sluncem.
  • Omezit stres: Stres může zhoršit pigmentaci. Najít zdravé způsoby, jak zvládat stres, jako je cvičení, jóga nebo meditace.

Prevence je klíčová při boji proti pigmentovým skvrnám. Důsledná ochrana před sluncem, zdravý životní styl a pravidelná péče o pleť pomohou udržet si mladý a zářivý vzhled.

Důležité

Než se vyzkouší jakékoliv domácí prostředky na pigmentové skvrny, je důležité je nejprve otestovat na malé nenápadné oblasti pokožky. Tím se zajistí, že na produkt nebude alergická reakce.

Nejúčinnější metoda odstraňování závisí na typu a závažnosti skvrn, typu dané pleti a osobních preferencích.

Krém na pigmentové skvrny

Existuje mnoho krémů na pigmentové skvrny, které se dají koupit, ovšem je důležité vybrat ten správný pro daný typ pleti a závažnost pigmentace. Mezi nejčastější složky krémů na pigmentové skvrny patří:

  • Hydrochinon: Jedná se o běžně používaný krém na zesvětlení pleti, který funguje tak, že blokuje produkci melaninu.
  • Kyselina kojová: Jedná se o další běžnou složku krémů na zesvětlení pleti, která funguje tak, že chelatuje ionty mědi, které jsou nezbytné pro produkci melaninu.
  • Kyselina azelainová: Tato kyselina pomáhá snižovat produkci melaninu a také má protizánětlivé vlastnosti.
  • Kyselina glykolová: Tato AHA kyselina pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky z povrchu pleti, čímž zesvětluje pigmentové skvrny a sjednocuje tón pleti.
  • Retinol: Tato složka pomáhá zvyšovat produkci kolagenu a redukovat jemné vrásky, a také může pomoci zesvětlit pigmentové skvrny.

Je důležité poznamenat, že krémy na pigmentové skvrny mohou trvat několik týdnů nebo měsíců, než začnou účinkovat.

Jak na pigmentové skvrny – babské rady

Existuje mnoho babských rad na pigmentové skvrny, s jejichž účinností se ovšem liší individuální zkušenosti. Mezi ty nejčastěji zmiňované patří:

  • Citron: Citronová šťáva má zesvětlující a antioxidační vlastnosti. Smíchat lžičku citrónové šťávy s lžičkou medu a jogurtem a nanést jako pleťovou masku na 15 minut.
  • Jablečný ocet: Jablečný ocet obsahuje kyselinu octovou, která napomáhá zesvětlení pigmentace. Smíchat stejné díly octa a vody, nanést na postižená místa a nechat působit 10 minut. Důkladně opláchnout a ošetřit pleť hydratačním krémem.
  • Okurka: Okurka má chladivé a zklidňující účinky a zároveň pomáhá zesvětlit pleť. Nakrájet okurku na plátky a přikládat na postižená místa po dobu 15-20 minut.
  • Podmáslí a jogurt: Kyselina mléčná v podmáslí a jogurtu má jemně exfoliační a zesvětlující účinky. Nanést podmáslí nebo jogurt na pigmentové skvrny a nechat působit 10-15 minut, poté opláchnout.

Kromě lokální aplikace je dobré nezapomenout na celkovou péči o pleť, včetně dostatečného pitného režimu a vyvážené stravy.

Další tipy

  • Aloe vera: Gel z aloe vera má hydratační, protizánětlivé a hojivé účinky, které mohou urychlit redukci pigmentových skvrn. Aplikovat gel z aloe vera přímo na postižená místa.
  • Kurkuma: Kurkuma má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které mohou pomoci zesvětlit pleť. Smíchat lžičku kurkumy s trochou mléka nebo jogurtu a vytvořit pastu, která se nanese na pigmentové skvrny na 15-20 minut.
  • Brambora: Brambora má zesvětlující a stahující póry účinky. Nastrouhat bramboru a smíchat ji s trochou mléka. Aplikovat směs na pigmentové skvrny a nechat působit 15-20 minut.

Pro dosažení viditelných výsledků je třeba být trpělivý a používat vybraný prostředek pravidelně.

Důležité

Před použitím jakékoli babské rady na citlivou pleť ji nejprve vyzkoušet na malé nenápadné oblasti. Při používání citronu a jablečného octa být opatrný, protože mohou dráždit pleť. Nepoužívat babské rady na otevřené rány nebo zánětlivé projevy.

Pokud někoho pigmentové skvrny trápí silně, je vhodné navštívit dermatologa, který poradí s nejvhodnějším řešením pro daný případ.

Existuje mnoho volně prodejných krémů, sér a pleťových vod, které obsahují přísady, které pomáhají zesvětlit pigmentové skvrny.

Sérum na pigmentové skvrny

Existuje mnoho sér na pigmentové skvrny na trhu a může být obtížné se rozhodnout, které z nich je ten pravý. Zde je několik tipů, které pomohou vybrat:

  • Hledat sérum, které obsahuje složky, které prokazatelně zesvětlují pigmentové skvrny. Mezi tyto složky patří kyselina kojová, kyselina azelainová, vitamín C a niacinamid.
  • Vybrat sérum, které je vhodné pro daný typ pleti. Pokud je pleť mastná, hledat sérum na vodní bázi. Pokud je suchá, hledat sérum na olejové bázi.
  • Před použitím nového produktu na obličeji provést vždy náplastový test. Aplikovat malé množství séra na vnitřní stranu lokte a počkat 24 hodin. Pokud se neobjeví žádné podráždění, je sérum bezpečné pro použití na obličeji.
  • Být trpěliví. Nečekat, že pigmentové skvrny přes noc zmizí. Většině sérum trvá několik týdnů nebo měsíců, než se uvidí výsledky.

Vyšší koncentrace aktivních látek může být účinnější, avšak může také dráždit citlivou pleť.

Zde je několik populárních sérum na pigmentové skvrny, které stojí za zvážení:

  • Eucerin Anti-Pigment Dual Action Serum: Toto sérum obsahuje kyselinu kojovou a kyselinu glykolovou pro zesvětlení pigmentových skvrn a exfoliaci pleti. Je vhodné pro všechny typy pleti.
  • La Roche-Posay Pigmentclar Serum: Toto sérum obsahuje kyselinu azelainovou a niacinamid pro zesvětlení pigmentových skvrn a sjednocení tónu pleti. Je vhodné pro citlivou pleť.
  • Skinceuticals Discoloration Defense Sérum: Toto sérum obsahuje vitamín C a kyselinu ferulovou pro zesvětlení pigmentových skvrn a ochranu pleti před poškozením volnými radikály. Je vhodné pro všechny typy pleti.
  • Paula’s Choice 10% Niacinamide Booster: Toto sérum obsahuje 10 % niacinamidu pro zesvětlení pigmentových skvrn, sjednocení tónu pleti a regulaci produkce kožního mazu. Je vhodné pro všechny typy pleti.

Sérum se aplikuje na čistou a suchou pleť, nejlépe večer před spaním. Jemně se vmasíruje do pokožky a nechá se vstřebat.

Bělící krém na pigmentové skvrny

Existuje mnoho bělících krémů na trhu, které slibují zesvětlení pigmentových skvrn. Je však důležité vybrat ten správný pro daný typ pleti a závažnost pigmentace.

Mezi nejběžnější složky bělících krémů patří:

  • Hydrochinon: Jedná se o silný bělicí prostředek, který se obvykle používá na předpis. Může být dráždivé, takže je důležité jej používat podle pokynů a nepřekračovat doporučené dávkování.
  • Kyselina kojová: Jedná se o jemnější bělicí prostředek, který je dostupný bez předpisu. Je účinný při zesvětlování pigmentových skvrn, avšak může trvat několik měsíců, než se výsledky projeví.
  • Kyselina azelainová: Jedná se o další jemný bělicí prostředek, který je dostupný bez předpisu. Pomáhá také při snižování zánětu a zarudnutí.
  • Kyselina tranexamová: Tato složka pomáhá blokovat produkci melaninu, pigmentu, který způsobuje pigmentové skvrny. Je často používána v kombinaci s jinými bělicími látkami.
  • Niacinamid: Tato složka pomáhá zesvětlovat pigmentové skvrny a vyrovnávat tón pleti. Má také antioxidační vlastnosti, které chrání pokožku před poškozením volnými radikály.

Kromě bělících látek by měl krém obsahovat také hydratační a ochranné složky.

Při výběru bělícího krému je důležité zvážit následující faktory:

  • Typ pleti: Pokud je pleť citlivá, je důležité zvolit jemný bělicí krém, který nebude dráždit pokožku.
  • Závažnost pigmentace: Pokud jsou pigmentové skvrny tmavé, bude člověk možná potřebovat silnější bělicí krém.
  • Ingredience: Některé běžné složky bělících krémů mohou způsobovat vedlejší účinky, jako je podráždění, suchost nebo zarudnutí. Je důležité vybrat krém, který obsahuje složky, které jsou pro člověka bezpečné.
  • Náklady: Bělicí krémy se v ceně liší. Je důležité najít krém, který se vejde do daného rozpočtu.

Bělící krémy zvyšují citlivost pleti na sluneční záření. Proto je nezbytné používat krém s vysokým SPF faktorem.

Kyselina kojová je účinná při zesvětlování pigmentových skvrn, avšak může trvat několik měsíců, než se výsledky projeví.

Chemický peeling na pigmentové skvrny

Chemický peeling je kosmetický zákrok, který může pomoci odstranit pigmentové skvrny a rozjasnit pleť. Funguje tak, že odstraňuje vrchní vrstvu kůže, čímž se stimuluje tvorba nových kožních buněk a redukuje se pigmentace.

Existuje mnoho různých typů chemických peelingů, které se liší hloubkou proniknutí a použitými chemikáliemi. Pro léčbu pigmentových skvrn se nejčastěji používají povrchové a středně hluboké peelingy.

Povrchové peelingy obvykle obsahují alfa-hydroxykyseliny (AHA), jako je kyselina glykolová nebo mléčná, nebo beta-hydroxykyselinu (BHA), kyselinu salicylovou. Tyto peelingy působí pouze na vnější vrstvu kůže a obvykle se provádějí bez nutnosti rekonvalescence.

Středně hluboké peelingy obvykle obsahují trichloroctovou kyselinu (TCA) nebo fenol. Působí hlouběji do kůže a mohou vyžadovat krátkou dobu rekonvalescence.

Před podstoupením chemického peelingu je důležité konzultovat s dermatologem, aby byla jistota, zda je tento zákrok vhodný. Dermatolog pomůže vybrat typ peelingu, který je pro daný typ pleti a závažnost pigmentových skvrn nejvhodnější.

Zde je několik věcí, které by měl člověk očekávat po chemickém peelingu

  • Červenání a olupování: Pleť bude pravděpodobně červená a olupovat se po dobu několika dnů až týdnů.
  • Citlivost na slunce: Pleť bude po peelingu citlivější na slunce, proto je důležité nosit opalovací krém s širokým spektrem SPF 30 nebo vyšším každý den.
  • Možné vedlejší účinky: Mezi vzácné vedlejší účinky chemického peelingu patří infekce, jizvy a trvalé změny barvy pleti.

Chemický peeling může být účinnou léčbou pigmentových skvrn, ovšem je důležité mít realistická očekávání a pečlivě dodržovat pokyny pro následnou péči.

Enzymatické peelingy jsou velmi jemné a vhodné pro citlivou pleť.

© 2024 MZ.cz | Nakódoval Leoš Lang